Bruņoto spēku komandieris: Mācībās „Namejs” pārbaudīsim bruņoto spēku valsts aizsardzības spējas

Militārās mācības
Sargs.lv
Raimonds Graube
Foto: Foto: Normunds Mežiņš

No 19. līdz 27. maijam Latvijā norisināsies bruņoto spēku apvienotās mācības „Namejs 2014”, kurās piedalīsies aptuveni 2250 karavīru un zemessargu no regulāro spēku un Zemessardzes vienībām.

Bruņoto spēku komandieris: Mācībās „Namejs” pārbaudīsim bruņoto spēku valsts aizsardzības spējas

„Es kā bruņoto spēku komandieris esmu gandarīts, ka pēc vairāk nekā divu gadu sagatavošanās perioda maijā noritēs lielākās bruņoto spēku apvienotās mācības „Namejs 2014”,” uzsver Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Raimonds Graube.

„Šīs būs vienas no retajām mācībām, kur apvienotajā līmenī – sākot no rotas līdz Apvienotajam štābam – tiks pārbaudītas bruņoto spēku spējas strādāt un realizēt valsts aizsardzības uzdevumus.”

„Mācību mērķis ir valsts aizsardzības organizācija un darbu koordinācija starp spēku veidiem,” norāda ģenerālleitnants Raimonds Graube. „Mūsu uzdevums nav tikai pārbaudīt, kādi mūsu bruņotie spēki ir šobrīd, bet arī izvērtēt mūsu aizsardzības spējas un nospraust turpmākos mērķus. Pēc mācībām tiks izdarīti secinājumi, kas noteikti ietekmēs bruņoto spēku attīstību kopumā, identificēs tās jomas, kam jāpievērš papildu uzmanība, jāveic apmācība, un vēlāk palīdzēs pieņemt augstākā līmeņa lēmumus.”

Mācības iedalīsies divās daļās - komandvadības štāba mācībās un lauka taktiskajā vingrinājumā, kurš galvenokārt norisināsies Ādažu poligonā. Šādas apvienotās mācības būs lielākās kopš neatkarības atgūšanas.

Mācības būs unikālas ar to, ka to scenārijs tiks izspēlēts bez starptautiskās līdzdalības. To scenārijs neparedz konkrēta pretinieka uzbrukumu.

„Ir ļoti svarīgi, ka mācībās tiks piesaistītas citas valsts drošības struktūras – robežsardze un policija, jo krīzes brīžos mums visiem jāspēj rīkoties saskaņoti, koordinējot darbības starp visām valsts tiesībsargājošām un drošības struktūrām,” atgādina bruņoto spēku komandieris.

Runājot par mācību nosaukumu, komandieris atgādina par zemgaļu vadoni Nameju, kuram 13. gadsimta beigās bija lemts kļūt par vienu no spilgtākajiem vietējo tautu pretestības simboliem pret iebrucējiem, bet tagad viņš ir vairāk pazīstams pēc leģendas par Nameja gredzenu.

„Nameja gredzens ir savīts no trim pītām daļām, kas simbolizē gaisa, jūras un sauszemes elementu, līdz ar to mēs vēlamies uzsvērt, ka tikai visi kopā mēs esam spēcīgi, un tieši tāds ir šo mācību mērķis – būt vienotiem izpratnē un spēju realizācijā,” sacīja komandieris.

Mācības „Namejs” turpmāk notiks četru gadu ciklā, kur katrā gadā būs ieplānoti atsevišķi uzdevumi vienībām, sākot ar individuālo sagatavotību, vienību un spēku veidu sagatavošanu, kas noslēgsies ar apvienotajām mācībām reizi četros gados.

„Šoreiz sagatavošanās laiks bija īsāks – divi ar pusi gadi,” vēlot sekmes mācībās, uzsver bruņoto spēku komandieris.

Dalies ar šo ziņu