Uz pretpirātisma operāciju „Atalanta” dodas vēl viens Latvijas karavīrs

NBS
Sargs.lv
Atalanta
Foto: Foto: Aizsardzības ministrija

12.martā aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis un Nacionālo bruņoto spēku  (NBS) komandieris ģenerālleitnants Raimonds Graube svinīgi pavadīja seržantu Aleksandru Stepančuku uz Eiropas Savienības pretpirātisma operāciju „Atalanta”. Seržants A. Stepančuks dienēs operāciju rajonā uz Vācijas Jūras spēku flotes kuģa ”Branderburg”.

Uz pretpirātisma operāciju „Atalanta” dodas vēl viens Latvijas karavīrs

„Šī Eiropas Savienības vadītā starptautiskā operācija ir ļoti būtiska un vienlaikus zīmīga, jo Latvija arī ir jūras valsts," sacīja aizsardzības ministrs. „Pretpirātisma pasākumi ir aktuāli visā pasaulē, jo tas, ka kāds grib iedzīvoties uz citu valstu ekonomiskajiem labumiem, ir nosodāmi un šāda rīcība ir jāpārtrauc. Es esmu gandarīts, ka arī Latvija var sniegt savu ieguldījumu, lai padarītu pasaules jūras drošākas kuģošanai.”

R. Vējonis norādīja, ka dalība starptautiskajās operācijās ir ļoti nozīmīga, lai karavīri mācītos un gūtu jaunu pieredzi, ko pēc tam varētu nodot saviem dienesta biedriem, tādējādi uzlabojot arī bruņoto spēku aizsardzības spējas.

„Operācija „Atalanta” ir viena no tām, kur ir vislabāk redzams rezultāts – pateicoties Eiropas Savienības, tai skaitā arī Latvijas, karavīru dalībai šajā operācijā, ir krasi samazinājies veiksmīgi realizēto uzbrukumu skaits tirdzniecības kuģiem Adenas līcī,” sacīja ģenerālleitnants R. Graube.

 Aizsardzības ministrs pasniedza seržantam Stepančukam Latvijas karogu, savukārt NBS komandieris – rudzu maizi.

19. februārī uz operāciju „Atalanta” pavadīja komandleitnantu J. Auci.

Lēmumu par Nacionālo bruņoto spēku dalību operācijā „Atalanta” Saeima pieņēma 2010. gada 2. septembrī. Operācijā piedalās divi Latvijas karavīri, no kuriem viens dien operacionālajā štābā, savukārt otrs - operācijas rajonā uz operācijas štāba kuģa.

„Atalanta” ir ES Jūras spēku militārā operācija, kas palīdz novērst un ierobežot pirātismu un bruņotas laupīšanas pie Somālijas krastiem. Šī ir pirmā ES jūras operācija, kas tiek veikta Kopējās drošības un aizsardzības politikas ietvaros. Pretpirātisma operācija „Atalanta” tika uzsākta 2008. gada 8. decembrī.

Dalies ar šo ziņu