Modernās tehnoloģijas palīdz mācībās

76B341130C6F495AB69B06123C8049A9.jpg

Modernās tehnoloģijas palīdz mācībās

Nacionālie bruņotie spēki (NBS) pēdējo gadu laikā ir ne tikai kvalitatīvi uzlabojuši savu ieroču klāstu, bet arī aktīvi izmanto apmācības procesā modernus un augsti tehnoloģiskus trenažierus jeb simulatorus, kas ļauj pilnībā apgūt kaujas taktiku un mūsdienīgo ieroču izmantošanu bez pašu ieroču vai munīcijas lietošanas.

Kājnieku kauja bez lodēm

Kājnieku ikdiena ir dažādu taktisko uzdevumu veikšana un darbību pilnveidošana kaujas apstākļos. Taču kaujas patronu izmantošana ikdienas treniņiem būtu ne vien bīstams, bet arī salīdzinoši dārgs prieks. Nu jau vairākus gadus šo problēmu pilnībā atrisina MILES (Mul-tiple Integrated Laser Engagement System) — lāzeru multifunkcionālā mērķu iznīcināšanas simulācijas sistēma. «Atslēgas vārds nosaukumā ir tieši «simulācijas sistēma», jo MILES ļauj karavīriem izspēlēt īstus kaujas vingrinājumus, tajā pašā laikā neizšaujot nevienu īstu patronu,» stāsta kapteinis Kaspars Auzenbahs, NBS Kājnieku brigādes Štāba un sakaru rotas komandieris. Vingrinājumu laikā tiek izmantota salūtmunīcija, bet uz karavīru uzkabes, bruņucepures un ieroča ir izvietotas MILES iekārtas – ķermeņa lāzera stara uztvērējierīce un galvassegas lāzera stara uztvērējierīce, kas uztver lāzera staru, kā arī vadības bloks, kas apkopo visu informāciju par kaujas norisi un izdarītajiem šāvieniem un gūtajiem ievainojumiem.Pie karavīra šautenes stobra pievienotā lāzera iekārta (ieroča šāviena imitācijas signāla raidierīce) raida staru, kas simulē lodes lidojumu. Brīdī, kad notiek «šāviens», stobra galā radušos zibsni uztver fotoelements un momentāni pārveido to lāzera starā. «Pretinieka» pusē atrodas tāpat ekipēti karavīri, kuru iekārtas uztver šo lāzera signālu un rāda, vai virtuālās lodes lido pietiekami tuvu un vai ir saņemts trāpījums. Sistēma lietošanā ir ļoti vienkāršs, viegli un ātri uzvelkama. Arī tās svars nav liels — kad karavīri aizraujas ar vingrinājumu izpildi, viņi pilnībā aizmirst par papildu uzkabi. Sistēmas lietošanas laikā ir jāievēro daži vienkārši priekšnoteikumi — karavīrs nedrīkst aizklāt sensorus, tāpat arī šaušanas laikā lāzera stara raidītāju nekas nedrīkst aizsegt. Neskatoties uz MILES nosacīto vienkāršību, tās piedāvātās iespējas ir ļoti lielas. Piemēram, sistēmas datus var izmantot pat mediķi, kuri pēc saņemtās informācijas var imitēt savas darbības atbilstoši karavīru gūtajiem «ievainojumiem».

Signalizē, kad ir trāpīts

MILES iekārta ļauj mūsu karavīriem trenēties šaušanā un taktiskajos vingrinājumos, neizmantojot īstu munīciju, turklāt vingrinājumā apstākļi ir maksimāli pietuvināti situācijai ar īstas kaujas munīcijas izmantošanu. «Prioritāti MILES simulatori ir domāti taktiskajiem kaujas treniņiem, kur vienība pret vienību atstrādā dažādus vingrinājumus — vieni aizsargājas, bet otri ir uzbrūkošā vienība. Zaudējumi proporcionāli lielāki parasti būs uzbrūkošajai vienībai, jo viņi ir mazāk aizsargāti, savukārt aizsegā esošie ar šīs sistēmas palīdzību var pārbaudīt, vai ieņemtās pozīcijas ir bijušas pareizas,» skaidro K. Auzenbahs.

MILES ļauj veikt visdažādākos vingrinājumus — sākot ar taktiskajiem treniņiem lauka apstākļos un beidzot ar kaujas izspēli iekštelpās. Ierīču darbības maksimālais attālums praksē nav pārbaudīts, jo nav bijusi tāda nepieciešamība. Jebkurā gadījumā līdz distancei, kādā parasti notiek kājnieku kaujas (ap 500 — 600 m), MILES strādā perfekti un ļoti precīzi.

MILES iekārta pilnībā imitē šaušanu ar īstu kaujas ieroci. Vingrinājumos karavīri var šaut gan atsevišķiem šāvieniem, gan automātiskām kārtām. Iekārta ir arī ļoti parocīga, salīdzinoši ātri un vienkārši uzvelkama un lietojama. «Kaujas» laikā tā ļauj uzreiz redzēt «šāvienu» rezultātus — karavīrs, kuram ir trāpījums, par to uzzina ar skaņas signāla starpniecību, atšķirīgs skaņas signāls ziņo arī par «lodēm», kas lido pavisam līdzās. Pēc tieša trāpījuma karavīrs vairs nevar piedalīties tālākajā vingrinājuma izpildē — viņš ir iznīcināts. «Šaut, protams, var, bet lāzerierīce vairs neraidīs starus un pretiniekam no šī «iznīcinātā» karavīra puses nekādi zaudējumi nedraudēs,» teic K. Auzenbahs.

«Dieva pistole» atdzīvina karavīrus

Visai interesanta trenažieru sistēmas daļa ir tā saucamā Dieva pistole — mobilā kontroles un vadības ierīce, kas vingrinājuma laikā atrodas pie instruktora. Ar šo iekārtu «nošautos» karavīrus var atdzīvināt — tas ir svarīgi, jo parasti vienā reizē tiek trenēti vairāki vingrinājumi. Ar «Dieva pistoli» var ne tikai atdzīvināt karavīru, bet arī iznīcināt to, kurš, piemēram, vingrinājuma laikā mānās vai krāpjas. Ar to var imitēt šāvienus līdzās karavīram, viņu tieši neiznīcinot, bet brīdinot, piemēram, ja karavīrs ir slikti nomaskējies un pārāk atsedzies uzbrūkošās puses šāvieniem.

Informācija par vingrinājuma laikā notikušo saglabājas katras uzkabes vadības blokā, kuru pēc tam var pieslēgt pie datora, apkopot visu informāciju un pēc tam analizēt — kur, kādos apstākļos un cik daudz katrs karavīrs ir iznīcinājis pretinieku. Vai kaujas laikā viens cīnītājs ir iznīcinājis daudzus vai katrs pa vienam, kurš šāvis garām utt. — viss ir redzams precīzi par katru karavīru. «Šī informācija pietiekami skaidri parāda, vai komandai palīdzējusi veiksme, vai tā pirms vingrinājuma analizējusi situāciju un tad izvēlējusies pareizo vietu un taktiku. Komandieriem tā ir laba viela pārdomām, un, ņemot vērā šo informāciju, var pieņemt lēmumus par to, kas jāmaina tālākajā uzdevumu izpildē,» skaidro K. Auzenbahs. Šī trenažiera apkopotie dati piedāvā ļoti plašas analīzes iespējas, un ikdienas treniņos tiek iz-mantota tikai neliela daļa MILES potenciāla.

MILES simulatorus NBS kājnieki saviem treniņiem izmanto jau kopš no 2007. gada. Trenažierus aktīvi izmanto Sauszemes spēku kājnieku brigādes vienības, ļoti intensīvi tās lieto Nacionālās aizsardzības akadēmijas kadeti, arī zemessargi saviem treniņiem. Sistēma ir pietiekami mobila un to var izmantot jebkur. Latvijā tiek izmantota tās 2. paaudze, kamēr amerikāņi izmanto vēl 1. paaudzes izstrādājumus. «No vienas puses, mēs lietojam jaunāko tehnoloģiju, no otras — savā ziņā arī testējam šo sistēmu. Visas mūsu fiksētās kļūdas, bojājumus un nepilnības izmanto MILES pilnveidošanai,» saka K. Auzenbahs. Ražotāja pārstāvji Latvijā ierodas reizi vai divas gadā un kopīgi ar mūsu speciālistiem novērš radušās problēmas. Pašlaik notiek darbs, lai izstrādātu līdzīgu sistēmu, ko izmantos uz smagajiem kājnieku vada atbalsta ieročiem — lielkalibra ložmetējiem, granātmetējiem un prettanku raķešiekārtām «Karl Gustav». Paredzams, ka pirmos prototipus mūsu karavīri testēs jau 2014. gada sākumā.

Šāviens vairāku tūkstošu vērtībā

Mobilā raķešu sistēma «Spike» objektīvi ir viens no pašiem modernākajiem sava profila ieročiem pasaulē. Un ne tikai modernākajiem, bet arī gudrākajiem – «Spike» raķetes ne vien maksimāli efektīvi sasniedz mērķi, bet arī pašas iekārtas piedāvātās iespējas nodrošina ļoti augstu drošības līmeni sistēmas apkalpei. Proti, «Spike» iebūvētā datu pārraides sakaru funkcija starp raķeti un vadības palaišanas iekārtu ļauj iekārtas operatoriem palikt pretiniekam neredzamiem un neaizsniedzamiem, tajā pašā laikā saglabājot pilnīgu kontroli pār izšautajām raķetēm. «Spike» sistēmas izmanto arī NBS karavīri. Lai pilnībā apgūtu iekārtas potenciālu, ikdienas treniņos tiek izmantoti trīs dažādi trenažieri — iekštelpām, darbībām lauka apstākļos, kā arī mehāniskais trenažieris. Iekštelpu un āra trenažieri sastāv no trenažiera vadības bloka un raķešu palaišanas iekārtas simulatora, savukārt mehāniskais trenažieris gandrīz pilnībā imitē īstu raķešiekārtu «Spike» gan pēc svara, gan izskata un darbībām, ko ar to var veikt.

«Spike» trenažieri domāti, lai karavīri varētu apgūt pilnīgi visas darbības, ko var paveikt ar reālu raķešu sistēmu — jebkuras šaušanas procedūras jebkādos laika apstākļos. Ir diezgan grūti aprēķināt, kādas naudas summas tas ietaupa mūsu bruņotajiem spēkiem, jo viens reāls šāviens ar «Spike» maksā vairākus desmitus tūkstošu latu. «Faktiski mēs karavīru varam uztrenēt līdz tādam līmenim, ka realitātē viņam izšaut būs daudzkārt vieglāk, nekā strādājot ar simulatoru,» stāsta virsseržants Agris Priedītis, NBS kājnieku brigādes Kaujas atbalsta bataljona Prettanku rotas apmācību instruktors. Trenažieris ļauj veidot dažādus scenārijus ar dažādām grūtības pakāpēm. «Scenārijus taisām paši, te ir pilnīga rīcības brīvība. Varam izvietot tanku ierakumā vai paslēpt to aiz mājas, varam palaist kustīgus mērķus ar mainīgām trajektorijām. Arī laika apstākļus un diennakts laiku varam mainīt — pēc vajadzības var iestāties migla vai nakts, pretinieka tanks var izšaut dūmu aizsegu vai fosforu.»

Pogas jāpārzina kaut nakts vidū

Vismaz reizi nedēļā ar šo trenažieri strādā visi, kam ikdienā jādarbojas ar «Spike» iekārtu. Savukārt reizi pusgadā notiek apjomīgāks zināšanu atsvaidzināšanas seminārs. Papildus iekštelpu trenažierim vingrinājumos tiek izmantots arī mobilais āra trenažieris, kas pilnībā atbilst īstajam ierocim, izņemot to, ka tam nav sprāgstvielas lādiņa un raķetes palaišanas motora. Ar tā palīdzību iespējams modelēt un risināt situācijas jau īstas kaujas apstākļiem pietuvinātā vidē. Savukārt mehānisko trenažieri pārsvarā izmanto, lai karavīri vingrinātos pozīciju ieņemšanā un «Spike» sistēmas uzstādīšanā, kā arī tās pārvietošanā — lai cilvēki, kas ar šo rakešu sistēmu strādā, izjustu, ko tas nozīmē īstenībā.

Izmantojot iekštelpu trenažieri, komandas vadītājs vingrinājuma laikā var analizēt tā norisi. Tieši tāpat, līdzīgi kā izmantojot īsto ieroci, operators var virtuālās raķetes lidojuma laikā analizēt arī apvidu un tajā notiekošo, pēc tam veicot nepieciešamās korekcijas uzdevumu izpildē. Visas darbības, kas tiek veiktas ar raķešu palaišanas iekārtas trenažiera vadības pogām, ir vienlaikus redzamas uz trenažiera vadības bloka ekrāna. «Apmācības sākumā katram karavīram mācām, ko katra poga nozīmē. Tās jāpārzina līdz automātismam — tā ir arī pirmā lieta, ko pārbaudām testos. Realitātē karavīram jāprot strādāt, neskatoties uz vadības pulti un saviem pirkstiem,» uzsver Prettanku rotas apmācību instruktors virsseržants A. Priedītis.

Dalies ar šo ziņu