Pirmos Kiberaizsardzības vienības zemessargus bruņoto spēku rindās varētu uzņemt tuvāko nedēļu laikā

Sargs.lv

Pirmos Kiberaizsardzības vienības zemessargus bruņoto spēku rindās varētu uzņemt tuvāko nedēļu laikā

Pirmos Zemessardzes sastāvā topošās Kiberaizsardzības vienības zemessargus bruņoto spēku rindās varētu uzņemt tuvāko nedēļu laikā.

Pirmie 18 kandidāti iesnieguši nepieciešamos dokumentus, un šobrīd notiek kandidātu pārbaude, kas varētu beigties janvāra beigās vai februāra sākumā.

Kopumā interesi par vienību izrādīja apmēram 70 cilvēki, no kuriem atlasīti 18. Tas nenozīmē, ka pārējie ir izbrāķēti. Šobrīd Aizsardzības ministrijai nav tik lielas kapacitātes, lai nodrošinātu lielākas vienības izveidi. Vienība tiks palielināta pakāpeniski.

Plānots, ka Kiberaizsardzības vienība apvienos augsti kvalificētus informācijas tehnoloģiju ekspertus, kuri sniegs savu atbalstu valsts drošības un aizsardzības uzdevumu izpildē. Vienības galvenā funkcija būs sniegt atbalstu informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcijai CERT.LV un bruņoto spēku vienībām konflikta situācijās, lai novērstu informācijas tehnoloģiju drošības incidentus, ja CERT.LV resursi būs nepietiekami.

Informācijas tehnoloģiju eksperti vienībā varēs darboties no darba brīvajā laikā, un tie vienībā varēs iestāties brīvprātīgi saskaņā ar Zemessardzes likumu.

Dalība vienībā sniegs iespēju ekspertiem veidot regulāru sadarbību, pilnveidot zināšanas nacionālā un starptautiskā līmenī, piedalīties kiberuzbrukumu novēršanas mācībās, kā arī nepieciešamības gadījumā atbalstīt valsts un privātās struktūras.

Darbošanās vienībā brīvprātīgajiem piedāvās iespēju bez maksas iepazīties ar jaunākajiem pasaules sasniegumiem un Eiropas Savienības un NATO informāciju. Šādā veidā cilvēki iegūs plašākas zināšanas un piedevām varēs doties komandējumos un piedalīties mācībās.

Zemessargiem vajadzēs pielaidi valsts noslēpumam, jo šādiem cilvēkiem būs nepieciešams saskarties ar lietām, kas saistītas ar valsts drošību.

LETA


Dalies ar šo ziņu