Pirmās divas bruņoto spēku vienības saņem Norvēģijas dāvinātās automašīnas

Tehnika un ekipējums
Sargs.lv
Scania
Foto: Foto: Gatis Dieziņš

19. decembrī Nodrošinājuma pavēlniecības Apgādes un pakalpojumu centrā svinīgā ceremonijā divām bruņoto spēku vienībām tika nodotas Norvēģijas bruņoto spēku dāvinātās automašīnas.

Pirmās divas bruņoto spēku vienības saņem Norvēģijas dāvinātās automašīnas

Aizsardzības ministrs Artis Pabriks un Norvēģijas vēstnieks Latvijā Jāns Ole Grēvstads svinīgi pasniedza automašīnu atslēgas Štāba bataljona un Zemessardzes 17.pretgaisa aizsardzības bataljona karavīriem, un pirmās 34 no dāvinātajām automašīnām Militārās policijas pavadībā devās uz vienībām.

Tuvākajā laikā arī citas bruņoto spēku vienības saņems Norvēģijas dāvinātās automašīnas, nomainot līdz šim izmantotās un krietni vecākas apbruņojumā esošās automašīnas.

Ceremonijā piedalījās arī Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Raimonds Graube un Norvēģijas aizsardzības atašejs pulkvede Brita Tūve Berga Brestrupa.

Latvijas bruņotie spēki dāvinājumā no Norvēģijas pirms mēneša saņēma 134 „Scania” P93 piecu un astoņu tonnu kravas mašīnas, astoņas „Scania” NM154 tehnikas evakuācijas mašīnas un 12 „Mercedes-Benz” 300GDN sanitārās mašīnas.

Norvēģijas bruņotajos spēkos šīs automašīnas atradās ilgtermiņa uzglabāšanā (rezervē). Tās ražotas 1990. gados un ir tehniskā kārtībā.

Latvijas bruņoto spēku izdevumi, transportējot automašīnas no Norvēģijas uz Latviju, sastāda aptuveni 380 000 latus.

Šis nav vienīgais dāvinājums, ko Latvija ir saņēmusi no Norvēģijas. Pērn septembrī Latvijas un Norvēģijas aizsardzības ministrs apmainījās ar dokumentiem par panākto vienošanos saistībā ar ekipējuma dāvinājumu aptuveni 650 000 latu vērtībā, kuru Norvēģija jau piešķīra Latvijai. To veido aptuveni 5000 ķiveru, 2000 bruņuvestu un 2000 uzkabju jeb cita veida vestes.

Dalies ar šo ziņu