Mičiganas Nacionālās gvardes komandieris uzsver izcilo partnerību ar Latviju

Nozares politika
Pēc eucom.mil materiāliem
Vadnajs
Foto: Foto: Gatis Dieziņš

ASV Mičiganas pavalsts Nacionālās gvardes komandieris, ģenerālmajors Gregorijs Vadnais bija ieradies Latvijā, lai piedalītos 18. novembra svinībās, un vērotu parādi, kurā soļoja arī ASV karavīri.

Mičiganas Nacionālās gvardes komandieris uzsver izcilo partnerību ar Latviju vairāk nekā 20 gadu garumā

Trīs no viņiem savulaik ir dienējuši kopā ar Latvijas karavīriem Kunāras provincē Afganistānā, pildot dienesta pienākumus Latvijas vadītājā Operacionālās sadarbības padomnieku grupā.

„Mičiganas pavalsts bija pirmā, kas uzsāka gvardes sadarbību ar ārvalstīm, par savu partnervalsti izvēloties Latviju, un tas notika 1992.gadā,” intervijā ASV Eiropas spēku pavēlniecības preses dienestam sacīja ģenerālmajors Gregorijs Vadnais.

Kā vienu no labākajiem sadarbības piemēriem komandieris uzsver ASV atbalstu Latvijas gaisa atbalsta kontrolieru apmācībā, kuri ir apmācīti un sertificēti saskaņā ar ASV prasībām.

Gaisa atbalsta kontrolieru spējas tik labā līmenī ir attīstītas tikai desmit valstīm, neskaitot ASV, un Latvija bija septītā valsts pasaulē, kas izveidoja šādu kaujas atbalsta spēju.

„Latvija ir maza valsts, kurā ir tikai 2,2 miljoni iedzīvotāju un 42 000 karavīru, turklāt tās Gaisa spēkos nav atbildošu lidmašīnu, ar ko gaisa atbalsta kontrolieriem trenēties. Mums jāsaprot, ka tas ir liels sasniegums,” viņš uzsver. „Latvijas gaisa atbalsta kontrolieri vairakkārt bijuši Afganistānā un rādījuši patiešām labu sniegumu.

Manuprāt, Latvija ir valsts, kas militāro sasniegumu ziņā ir daudzkārt pārsniegusi savas spējas, ņemot vērā tās rīcībā esošos resursus.”

„Mums ir izveidojusies ļoti nozīmīga sadarbība, un pērn Mičigana uzsāka partnerību ar Libēriju, un Latvija piedalās šajā partnerības programmā kopā ar mums, šeit redzama lieliska pārmantojamība, kad vecākā partnerības valsts palīdz attīstīties jaunākajai un dot tai savu pieredzi,” uzsver ģenerālmajors G.Vadnais.

„Kad Latvija pirms divdesmit gadiem uzsāka partnerības programmu ar Mičiganu, jūsu valsts bija kā tīra lapa. Šobrīd tieši tāda situācija ir arī Libērijā.

Latvija var palīdzēt Libērijai tieši ar savu neseno pieredzi bruņoto spēku un aizsardzības sistēmas izveidē. Arī Latvija sāka no nulles un tagad ir izveidojusi mazu, bet ļoti spējīgu armiju,” uzsver ģenerālmajors G. Vadnais.

Runājot par partnerību, ģenerālmajors G. Vadnais uzsver, ka tā ir situācija, kurā abas puses gan dod, gan saņem, un visiem iesaistītajiem tā ir lieliska pieredze.

„Mēs bijām klāt pirmsākumos, kad tika atjaunota Latvijas armija, un mēs esam dienējuši kopā ar latviešiem starptautiskajā operācijā Afganistānā, kur mūsu sadarbība ir bijusi lieliska,” norāda komandieris.

Padomnieku grupas atbalsts Libērijas instruktoru apmācības sistēmas pilnveidošanā uzsākās 2012. gadā un ilgs trīs gadus, un turpmāk Mičiganas un Latvijas instruktori uz Libēriju dosies divas reizes gadā, kā arī divas reizes gadā tiksies Mičiganā.

Jau kopš 1992. gada Nacionālie bruņotie spēki cieši sadarbojas ar Mičiganas pavalsts Nacionālo gvardi, organizējot militāro apmācību procesu karavīriem, kopīgas militārās mācības un īstenojot citus sadarbības projektus. Viens no sadarbības piemēriem ir starptautiskā operācija Afganistānā, kur kopīgajā Latvijas un ASV Operacionālās sadarbības padomnieku grupā abu valstu karavīri veica Afganistānas Nacionālās armijas karavīru apmācību.

Dalies ar šo ziņu