Bruņotie spēki šogad iznīcinājuši 5792 atrastus sprādzienbīstamus priekšmetus

NBS
Sargs.lv
nesprāgusī munīcija
Foto: Foto: Normunds Mežiņš

Šogad Zemessardzes 54. Inženiertehniskā bataljona Nesprāgušas munīcijas neitralizēšanas rotas karavīri Latvijas teritorijā iznīcinājuši 5792 sprādzienbīstamus priekšmetus. Karavīri devās izsaukumos uz dažādām Latvijas vietām 1224 reizes, kas ir gada laikā lielākais uzdevumu skaits rotas pastāvēšanas vēsturē.

Bruņotie spēki šogad iznīcinājuši 5792 atrastus sprādzienbīstamus priekšmetus

Visbiežāk atrasti un neitralizēti artilērijas lādiņi – 2440 vienības, mīnmetēju mīnas – 1671 vienība, un granātas – 1496 vienības. Iznīcinātas arī 67 inženieru munīcijas vienības, 59 aviācijas bumbas, 57 raķetes un divas jūras munīcijas vienības. Neitralizētas arī 5809 strēlnieku munīcijas vienības un 90 dažādu veidu uzspridzinātāji, kuri pie sprādzienbīstamo priekšmetu kopskaita netiek skaitīti. Kopējais neitralizēto sprādzienbīstamo priekšmetu svars bija aptuveni 42 000 kilogramu.

Jau ziņots, ka 2012. gadā rotas karavīri Latvijas teritorijā iznīcināja 6729 sprādzienbīstamus priekšmetus, 2011. gadā – 10625, savukārt 2010. gadā – 4739 priekšmetus.

Īpaši jāizceļ izsaukums šā gada 21. augustā uz Saldus novada bijušā Zvārdes poligona teritoriju, kur Nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas rotas karavīri atrada un vēlāk neitralizēja šogad vislielāko vienā vietā atrasto sprādzienbīstamo priekšmetu skaitu – 371 sprādzienbīstamu priekšmetu un aptuveni 1000 patronu. Kopumā Zvārdes pagastā 2013. gadā atrasti 526 sprādzienbīstamie priekšmeti un saņemti 18 izsaukumi.

Statistika liecina, ka, salīdzinot ar citiem Latvijas novadiem, Saldus novadā kopumā ir atrasts līdz šim lielākais sprādzienbīstamo priekšmetu skaits – 806 vienības, savukārt Zvārdes un Kursīšu pagastos atrasto priekšmetu daudzums vairākas reizes pārsniedz citos Saldus apkārtnes pagastos atrasto priekšmetu skaitu. Saldus novadā pēc izsaukumu skaita visvairāk ir bijuši Kursīšu pagastā (21 izsaukums un 77 sprādzienbīstamie priekšmeti), bet Zvārdes pagastā visvairāk atrastie un neitralizētie sprādzienbīstamie priekšmeti.

Aizsardzības ministrija un Nacionālie bruņotie spēki atgādina, ka iedzīvotājiem jābūt īpaši piesardzīgiem, uzturoties bijušās munīciju noliktavas teritorijā Cekulē un bijušās PSRS aviācijas mērķpoligona teritorijā Zvārdē. Šajās teritorijās ir augsts sprādzienbīstamo priekšmetu piesārņojums un ļoti bieži ir atrodami 2. Pasaules karā, kā arī poligona darbības laikā izmantoti lādiņi, kas apdraud cilvēku dzīvību.

Sprādzienbīstamus priekšmetus atrod arī ziemā. Ziemā var būt bīstami meža darbi, piemēram, ugunskuru kurināšana mežos, kuros notikušas kaujas. Arī būvniecības un remontdarbi un citi gadījumi, kad ir iespējama fiziska saskare ar sprādzienbīstamu priekšmetu.

Nacionālie bruņotie spēki lūdz iedzīvotājus būt uzmanīgiem un atrastos sprādzienbīstamos priekšmetus neaiztikt. Vieta, kurā tie atrasti, iespēju robežās jānožogo, jāiezīmē un par atradumu jāziņo tuvākajā Valsts policijas nodaļā (tālruņa numurs 110) vai zvanot uz tālruņa numuru 112. Pēc informācijas saņemšanas, uz notikuma vietu dosies nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas speciālisti, kas atrastos priekšmetus neitralizēs.

Dalies ar šo ziņu