Ģenerālis Širefs: Latvija ir īstā vieta, kur organizēt vienu no nozīmīgākajiem NATO vingrinājumiem

NATO
Sargs.lv
Širefs
Foto: Foto: Gatis Dieziņš

NATO spēku Eiropā virspavēlnieka vietnieks (DSARCEUR) ģenerālis sers Ričards Širefs (Sir Richard Shirreff) apmeklēja vingrinājuma “Steadfast Pyramid” noslēguma ceremoniju un „Steadfast Pinnacle  atklāšanas ceremoniju.

Ģenerālis Širefs: Latvija ir īstā vieta, kur organizēt vienu no nozīmīgākajiem NATO vingrinājumiem – „Steadfast”

Viņš uzsvēra, ka „Steadfast” vingrinājums  ir viens no nozīmīgākajiem un vērtīgākajiem NATO līderu apmācībā.

Ir pilnīgi pareizi, ka tas notiek tieši šeit, Latvijā, kas ir kā Alianses pukstošā sirds, jo sūta ļoti svarīgus signālus par NATO klātesamību Baltijas reģionā.

Turklāt arī visi klātesošie dosies atpakaļ uz štābiem, kurus pārstāv, mazliet labāk izprotot situāciju šajā reģionā.

„Mēs cīnīsimies un jau esam cīnījušies daudz sarežģītākā vidē kādu vispār varētu iedomāties. Tas ir kā kaleidoskops, kurā mēs redzam nemierniekus, teroristus, organizēto noziedzību, un pēdējos divus gadu desmitus konflikti ir intensificējušies. Manuprāt, visas šīs iezīmes precīzi raksturo 21.gadsimta konfliktu vidi. Mēs esam piedzīvojuši, kā Afganistānā plecu pie pleca cīnās 50 dažādu valstu karavīri, un tas būs nozīmīgs pavērsiens konfliktu risināšanas vēsturē,” ģenerālis sacīja. „Mūsdienu konflikti ir daudzpusīgi un asimetriski.”

Viņš savā runā pieminēja arī pasaules mediju telpu, kas ir mainījusies, globalizējusies, kas nozīmē, ka ir daudz vieglāk manipulēt ar cilvēku prātiem, piespēlējot viņiem dažādas idejas. „Tas nozīmē, ka viss, ko mēs darām, visas operācijas, ko uzsākam, jāvada, paturot prātā vienu  jautājumu – kā tas, ko mēs darām, ietekmēs tos cilvēkus, kuru apdzīvotajā teritorijā mēs veicam konkrēto operāciju? Tas attiecas gan uz jūras, gan gaisa, gan sauszemes operācijām. Tāpēc pasargāt operāciju rajonā dzīvojošo cilvēku prātus no dezinformācijas un iegūt viņu atbalstu ir īpaši nozīmīgi.

Ja mūsu rīcība vietējos no mums attālina, tas nāk par labu mūsu pretiniekam. Tāpēc visām kampaņām un operācijām jābūt centrētām uz cilvēkiem.

Virspavēlnieka vietnieks uzsvēra, ka komandieriem ir jāvada operācijas pareizi, jo, ja viņi kļūdīsies, sakāve būs neizbēgama. Komandvadības galvenais elements ir pielietot īstās spējas īstajā laikā un īstajā vietā, lai panāktu vajadzīgo rezultātu. Lai to panāktu, vajadzīgi tieši tādi vingrinājumi kā šonedēļ, lai komandieri mācītos saredzēt īsto problēmu, misiju, ierobežojumus, plānošanu un resursu piesaisti, operācijas vadīšanu – un protams, tikt galā ar negaidītiem pārsteigumiem.

„Tātad, mums skaidri jāsastāda operācijas stratēģija un tā jāīsteno. Turklāt jāpatur prātā, ka operācijās ļoti svarīgi integrēt civilos un militāros elementus. Esmu pilnīgi pārliecināts, ka pat smagākajās militārajās operācijās nevar paļauties tikai un vienīgi uz militāru spēku,” ģenerālis norādīja. „Mūsu štābiem un komandieriem jābūt vienlīdz labām prasmēm vadīt militāru operāciju un veikt situācijas stabilizācijas pasākumus. Tas nenozīmē, ka viņiem pašiem tas būtu jādara, bet viņu rīcībā jābūt īstajiem kontaktiem un iespējām visās jomās integrēt civilmilitāro pieeju.

Tas, ko mēs varam izdarīt vieni, nav tik nozīmīgi kā tas, ko mēs varam izdarīt kopā.

Ģenerālis Širefs uzskata, ka viens no Alianses lielākajiem trumpjiem ir tas, ka 28 valstis spēj tik efektīvi pieņemt lēmumus un tik labi sadarboties pēc vienotām procedūrām. Un šādi vingrinājumi ir ļoti būtiski, lai visi Alianses komandieri un vecākie virsnieki spētu efektīvi sadarboties un izmantot viņu rīcībā esošos instrumentus. „Pat, ja jums ikdienas darbā nebūs vajadzīgi visi šie instrumenti, jūs pratīsiet tos pielietot,” uzsvēra ģenerālis, piebilstot, ka viena no NATO stiprākajām pusēm ir tās komandstruktūra. Pasaulē nav citas tādas organizācijas. „Atskatoties uz Lībijas operāciju, kas norisinājās pirms pāris gadiem, tā nekad nebūtu bijusi iespējama bez spēcīgas komandstruktūras un virsniekiem, kas iepriekšējos gados dalījās ar savām zināšanām vingrinājumā „Pyramid” un „Pinnacle”.”

Dalies ar šo ziņu