Malinuā — draugs vai kaujas ierocis?

NBS
"Tēvijas sargs"
kinologs
Foto: Foto: Normunds Mežiņš

Jau kopš 2011. gada Nacionālo bruņoto spēku Speciālo uzdevumu vienība var lepoties ar būtisku ieguvumu — kinologu dienests toreiz saņēma trīs beļģu aitusuņus jeb malinuā. Draudzīgi, komunikabli, ar izteiktu vēlmi socializēties —  tādi šķita saņemtie kucēni.

Malinuā — draugs vai kaujas ierocis?

Kopš iepriekšējās viesošanās pie Speciālo uzdevumu vienības kinologiem apritējuši divi gadi. Apmeklējot vienību šovasar, uzzinām, ko suņi pa šiem diviem gadiem apguvuši. Speciālo uzdevumu vienības pārstāvis, stāstot par suņu prasmju pilnveidošanu, min lidošanu helikopterā, braucienus laivā, sprādzienbīstamo priekšmetu meklēšanu, māku strādāt tumšās un slēgtās telpās. Turklāt viens no suņiem profesionāli pildījis dienesta pienākumus starptautiskajā operācijā Afganistānā, veicot standarta sprāgstvielu meklēšanu. Pārstāvis uzsver, ka ir svarīgi, lai, dienot starptautiskajā vidē, kinologiem būtu vienāda izpratne, ko apliecina arī starptautiski atpazīstamā kinologu emblēma.

Kinologi ar suņiem demonstrē, kā notiek sprāgstvielu meklēšana dažādos apstākļos — notekcaurulē, pagrabā, atklātā apvidū. Vērojam paraugdemonstrējumus arī šķēršļu joslā.

Pavirši uzlūkojot malinuā šķirnes suni, varētu nodomāt, ka tas ir atbilstošs mājdzīvnieka lomai. Tomēr izskats ir maldinošs. Šīs šķirnes suņi noteikti nebūs mājās sēdētāji vai «aksesuārs», ar ko lepni pastaigāties pa lielveikaliem. Malinuā ir bezbailīgi, uzticami un nereti arī agresīvi, ar spēju efektīvi uzbrukt. Kompakti veidotais suņa ķermenis sver līdz 30 kilogramus. Nepiekāpīgā un neatlaidīgā daba palīdz tam veiksmīgi atrast sprāgstvielas, pretinieku, ātri reaģēt un pielāgoties dienestam dažādos apstākļos.

Arī vācu aitusuņi un retrīveri ir izplatītas suņu šķirnes daudzu valstu drošības spēkos, tomēr malinuā daudzās jomās ir pārāki, piemēram, izpletņlēkšanā tandēmā. Šo augsto novērtējumu starp-tautiskajā vidē un pasaules speciālo uzdevumu vienībās apliecina arī tas, ka tieši malinuā šķirnes suns Kairo tika iesaistīts ASV spēku vadītajā operācijā Abotābādas pilsētā Pakistānā, kuras laikā apšaudē gāja bojā starptautiskā teroristu tīkla «Al Qaeda» vadītājs Osama bin Lādens. Tieši šis suns kaujiniekiem atklāja vietu, kur viņš slēpās. Kairo uzdevums operācijā bija pārmeklēt ēkas, meklēt sprādzienbīstamus priekšmetus, slēptas durvis uz telpām vai ejas, kurās varētu slēpties terorists, kura vārds saistās ar visnežēlīgākajiem terorisma aktiem. Tā kā operācija noritēja lielā slepenībā, Kairo ir vienīgais no 81 operācijā iesaistītā, kura vārds līdz šim ir izskanējis masu informācijas līdzekļos.

Kinologu dienests Speciālo uzdevumu vienībā ir kopš 1994. gada. Pa šiem gadiem vienībā bijuši dažādu šķirņu suņi — tai skaitā arī vācu aitusuņi, kokerspaniels, rīzenšnaucers. Pašos pirmsākumos — arī kollijs. Vienības pārstāvis atzīst, ka malinuā šķirnes suņi ir daudz enerģiskāki un spēj ilgāk strādāt stresa situācijā. «Malinuā ir spēcīgs, veikls, agresīvs un piemērots aizturēšanas operācijās, jo šīs šķirnes sunim ir labas tuvcīņas spējas. Kož tikai ar dziļajiem zobiem, ja netīšām gadās ar priekšējiem, vienalga mēģinās aizķert vairāk. Iekšpusē ir daudz stiprāks sakodiens, tā dēvētais kaulu laužamais sakodiens.»

«Ar suni jābūt uzmanīgam, vienalga, vai suns ir trenēts vai nav,» uzsver pieredzējušais vienības kinologs. «Jārēķinās, ka suns ir nopietns dzīvnieks, kas var nodarīt arī lielu ļaunumu. Daudz runāts par dažādiem pašaizsardzības paņēmieniem. Jēga cīnīties ir tad, ja cilvēks zina, ko dara. Viens no klasiskākajiem ieteikumiem aizstāvoties ir mēģināt suni noturēt sev priekšā, jo bailīgs suns vienmēr mēģinās iekost no aizmugures. Ja suns atradīsies jums priekšā, tad, visticamāk, arī nesaņemsies iekost. Savukārt, ja suns ir pārliecināts, drošs, tad viņam ir vienalga, no kurienes kost. Vēl var mēģināt starp sevi un suni maksimāli ātri atrast kādu priekšmetu. Sevišķi daudz iespēju jau tādās reizēs nav.»

Kinologs skaidro: «Vienmēr jāpatur prātā, ka suns ir dzīva būtne, un tikai tad kaujas ierocis, ko izmanto nepieciešamības gadījumā.

"Mūsu suņi ir apmācīti, lai karavīru pasargātu no iespējamā ap-draudējuma un bojāejas, kā arī paši spētu novērtēt situāciju. Sunim uzvilktā uzkabe ir noderīgs palīglīdzeklis, jo kinologs var no attāluma kontrolēt, ko suns dara. Kamerā mēs redzam, kad suns ir sastindzis, redzam, uz ko viņš skatās. Līdz ar to vieglāk ir izvērtēt situāciju.»

Katrs suns ir indivīds, un daudz kas atkarīgs no audzināšanas un saimnieka attieksmes pret suni jau kucēna vecumā. Liela nozīme ir arī suņa ciltsrakstiem, videi, kādā suns atrodas, arī tam, cik daudz ar suni strādā. Speciālo uzdevumu vienības karavīri savus suņus uztver kā līdzvērtīgus dienesta biedrus. «Mūsu suņiem ir iegūta dzīves pieredze dažādās situācijās. Tas ir svarīgi, lai nezināmā vidē nebūtu nepatīkamu pārsteigumu ar nezināmiem stresa elementiem.»

Dalies ar šo ziņu