Zemessargs izcīna bronzas medaļu pasaules orientēšanās čempionātā

Sports
LETA, lof.lv
Edgars Bertuks
Foto: Foto: Normunds Mežiņš

Latvijas orientierists Edgars Bertuks, kurš ir arī Zemessardzes Studentu bataljona vecākais zemessargs, 9. jūlijā izcīnīja bronzas medaļu Somijā notiekošā pasaules čempionāta garajā distancē.

Zemessargs izcīna bronzas medaļu pasaules orientēšanās čempionātā

Bertuks finiša līniju sasniedza ar trešo labāko rezultātu, 19,8 kilometrus garo distanci pieveicot vienā stundā, 43 minūtēs un 29 sekundēs. No zelta medaļas ieguvēja francūža Tjerī Žeržū latvietis atpalika vienu minūti un 50 sekundes. Savukārt otrajā vietā ierindojās mājinieks Jani Lakanens, kuram Bertuks piekāpās vien par 32 sekundēm.

Edgars Bertuks savu sniegumu pēc finiša komentēja šādi: “Nav jau ko žēloties, bet zinu, ka sudrabu varēju izcīnīt. Ļoti labi apzinos, kur es to „atstāju”. Ir neliels rūgtumiņš šobrīd. Sajūtas noteikti bija labākas nekā kvalifikācijā, paskriet varēju diezgan ātri. Vienmēr jau var vēlēties labāk, bet domāju, ka ar skriešanas ātrumu šoreiz problēmu nebija, drīzāk - tieši koncentrēšanās pietrūka, jo kļūdas pieļāvu beigu daļā. Bet, protams, ka esmu priecīgs par bronzas medaļu!”.

Šī Bertukam pasaules čempionātos ir jau trešā medaļa. Pagājušā gada pasaules čempionātā Bertuks triumfēja vidējās distances sacensībās, pievienojot bronzas godalgu garajā distancē.

Bertuka trīs izcīnītās godalgas ir līdz šim vienīgās Latvijai pasaules čempionātos.

Citiem latviešiem finālsacensībās veicās pieticīgāk - Kalvis Mihailovs ieņēma 38.pozīciju, bet Zemessardzes 31.AMII bataljona zemessargs Jānis Kūms palika 40.vietā 45 dalībnieku konkurencē.

Starp daiļā dzimuma pārstāvēm, kurām bija jāveic 13,9 kilometru distance, visaugstāk ierindojās Zemessardzes 21.Kājnieku bataljona vecākā zemessardze Aija Skrastiņa, kura sasniedza 19.vietu. Savukārt cita latviete Inga Dambe ieņēma 21.pozīciju, bet Līga Ārniece, ierindojās 28.vietā 44 finišējušo dalībnieču konkurencē.

Pasaules čempionātā, kas norisinās no 6.līdz 13. jūlijam, sacenšas pasaules labākie orientieristi no 48 valstīm. Latviju šajā čempionātā pārstāv desmit sportistu komanda. Nedēļas laikā sportisti veiks 14 dažādas distances un izcīnīs astoņus čempionu titulus.

Jau ziņots, ka ar panākumiem no Starptautiskās militārās sporta asociācijas (CISM) čempionāta orientēšanās sportā Austrijā, jūnija beigās atgriezās Latvijas armijas orientieristi. Bronzas medaļas šo sacensību garajā distancē izcīnīja gan Zemessardzes 56.  Kājnieku bataljona vecākais zemessargs Andris Jubelis, gan Zemessardzes 19. Nodrošinājuma bataljona vecākā zemessardze Laura Vīķe. Savukārt bruņoto spēku vīriešu komanda (Jānis Kūms, Andris Jubelis, Artūrs Pauliņš) ieguva 4. vietu stafešu skrējienā.

Sveicam Edgaru ar lielisko panākumu un novēlam izturību arī turpmākajās sacensībās!

Dalies ar šo ziņu