Latvijas karavīri ar panākumiem startē militārās orientēšanās sacensībās Austrijā

Sports
Sargs.lv
karavīrs
Foto: Foto no personiskā arhīva

No 19. līdz 24. jūnijam Austrijā, Zībenštainā norisinājās Starptautiskās militārās sporta asociācijas (CISM) čempionāts un treniņnometne orientēšanās sportā, kurā medaļas ieguvuši arī Latvijas armijas orientieristi.

Latvijas karavīri ar panākumiem startē militārās orientēšanās sacensībās Austrijā

Austrija ir 2014. gada Pasaules karavīru orientēšanās čempionāta organizētājvalsts. Šā gada sacensības tika rīkotas, lai dalībnieki iepazītos ar plānotā apvidus īpatnībām un piedalītos Austrijas čempionātā.

Sacensībās un nometnē piedalījās 63 dalībnieki no 10 valstīm. Organizatoru piedāvātais apvidus bija fiziski smags, ar izteiktām reljefa formām, kā arī labas redzamības un ātri skrienamu mežu. Lai veiksmīgi startētu, bija nepieciešama ātra optimālākā ceļa plānošana, augsts tehniskais izpildījums, gribasspēks un īpaša fiziskā sagatavotība. Papildus apgrūtinājumu radīja augstā gaisa temperatūra, kas šajās dienās sasniedza 35 līdz 37 pēc Celsija.

Trīs dienu sacensībās sportisti sacentās garajā distancē, kā arī komandu un stafešu sacensībās.

Stafetēs Latvijas pirmā komanda – zemessargs Jānis Kūms (Zemessardzes 31.AMII bataljons), vecākais zemessargs Andris Jubelis (Zemessardzes 56.Kājnieku bataljons) un zemessargs Artūrs Pauliņš (Zemessardzes 22.Kājnieku bataljons) – 20 komandu konkurencē izcīnīja augsto 4.vietu, piekāpjoties abām Austrijas komandām un Polijas pirmajai komandai.

Savukārt Latvijas otrā komanda, kurā piedalījās zemessargs Jānis Sārs (Zemessardzes 25.Kājnieku bataljons), Nacionālās Aizsardzības akadēmijas kadets Artjoms Rekuņenko un Militārās policijas majors Harijs Šemelis ierindojās 13.vietā.

Sacensību formāts paredzēja, ka sieviešu stafešu komandās jāstartē divām dalībniecēm. Tā kā no Latvijas čempionātā piedalījās tikai viena sportiste – Zemessardzes 19.Nodrošinājuma bataljona vecākā zemessardze Laura Vīķe, kopā ar Polijas sportisti tika izveidota komanda, kas sacensībās uzvarēja ar astoņu minūšu pārsvaru. Oficiālajos rezultātos tas gan netika atspoguļots, jo sacensībās tika vērtētas tikai valstu komandas.

Otrajā sacensību dienā, kas vienlaikus bija arī Austrijas čempionāts, notika garās distances skrējiens. Karstajā laikā vīriešiem bija jāveic 10,8 km distance ar 26 kontrolpunktiem, pārvarot 600 m kāpumu summu. Latvijas bruņoto spēku izlases pārstāvis, vecākais zemessargs Andris Jubelis 52 sportistu konkurencē izcīnīja bronzas medaļu, piekāpjoties Austrijas sportistiem.

Sieviešu konkurencē 7,5 km distancē ar 16 kontrolpunktiem un 410 m kāpumu summu uzvarēja Polijas pārstāve Darja Lajn, 2.vietu izcīnīja Lauriane Foulet – Moreau no Francijas, bet bronzas medaļu – Latvijas pārstāve, zemessardze Laura Vīķe.

Arī pārējie Latvijas sportisti sasniedza atzīstamus rezultātus – 8.vietu izcīnīja zemessargs Artūrs Pauliņš, 14.vietu – zemessargs Jānis Kūms, kadets Artjoms Rekuņenko ieņēma 18.vietu, bet zemessargs Jānis Sārs – 31.vietu.

Trešajā sacensību dienā sportistiem tika piedāvāts interesants sacensību modelis – komandu sacensība. Ņemot vērā CISM devīzi „Draudzība caur sportu!”, sacensību dalībnieki ar izlozes palīdzību tika sadalīti komandās pa trīs, neņemot vērā valstisko piederību. Vīriešu komandām distance bija 11,6 kilometru gara, bet sievietēm – 8,3 kilometru.

Vīriešu grupā 15 komandu konkurencē uzvarēja komanda, kurā startēja zemessargs Jānis Kūms. Viņš kopīgi ar Vācijas un Beļgijas karavīriem distanci veica 1,26:44, otrās vietas komandu apsteidzot par nepilnu minūti.

Pie vēl vienas godalgas tika arī zemessardze Laura Vīķe, kura arī šajā sacensību veidā kopā ar Beļģijas un Dānijas sportistēm izcīnīja 3.vietu.

 Pārējās komandas, kurās startēja bruņoto spēku pārstāvji izcīnīja 4.vietu (J.Sārs), 6.vietu (A.Rekuņenko), 7.vietu (A.Pauliņš) un 11.vietu (A.Jubelis).

Dalies ar šo ziņu