Kājnieku brigādes komandiera amatā stājas pulkvedis Liberts; nomainās arī citu vienību komandieri

NBS
Sargs.lv
komandieru maiņas ceremonija
Foto: Foto: Aizsardzības ministrija

1. jūlijā Ādažu bāzē svinīgā ceremonijā Sauszemes spēku kājnieku brigādes komandiera amatā stājās pulkvedis Mārtiņš Liberts, nomainot līdzšinējo komandieri pulkvedi Dzintaru Rogu, kurš militāro dienestu turpinās NATO komandstruktūrā. Pulkvedis Mārtiņš Liberts līdz šim pildīja 1. Zemessardzes novada komandiera pienākumus.

Kājnieku brigādes komandiera amatā stājas pulkvedis Liberts; nomainās arī citu vienību komandieri

Komandiera maiņas ceremonijā piedalījās aizsardzības ministrs Artis Pabriks, Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Raimonds Graube un Ādažu garnizona vienību karavīri, kā arī Dānijas divīzijas komandieris ģenerālmajors Mikels Ankers Lollesgords, Lietuvas Sauszemes spēku komandieris ģenerālmajors Almants Leika un citi viesi.

Aizsardzības ministrs Artis Pabriks, uzrunājot pasākuma dalībniekus, izteica atzinību gan līdzšinējam brigādes komandieris pulkvedim Dzintaram Rogam, gan arī šī militārā formējuma karavīriem: „Jūs esat galvenie, uz kuriem gulstās atbildība par starptautisko operāciju veikšanu, un jūs būsiet arī galvenie situācijā, kad nāksies aizstāvēt Latvijas valsti.”

„Jums priekšā ir daudz izaicinājumu. Viens no tiem - brigādes mehanizācijas projekts, pie kura jau nopietni strādājam, un arī jums tuvākajos piecos desmit gados nāksies ar to nopietni strādāt,” sacīja aizsardzības ministrs.

Bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Raimonds Graube uzrunā uzsvēra, ka līdzšinējam brigādes komandieris nācās pildīt pienākumus ekonomiskās krīzes apstākļos, tāpēc ne visi plāni tika realizēti. „Ir grūti pildīt pienākumus situācijā, kad ir idejas, bet nav resursu to realizēšanai, bet, neskatoties uz to, vienībai uzticētie uzdevumi tika izpildīti godam,” sacīja ģenerālleitnants Raimonds Graube.

Augstu novērtējot pulkveža Dzintara Rogas darbu, bruņoto spēku komandieris viņam pasniedza dāvanu – Latvijas valsts karogu, kas vienības komandēšanas laikā plīvoja Ādažu bāzes karogmastā. Savukārt pulkvedis Dzintars Roga iestādīja pirmo ozolu bāzes teritorijā jaunizveidotajā piemiņas alejā.

Atvadoties no vienības un tās karavīriem, pulkvedis Dzintars Roga teica: „Vienību sagatavošana starptautiskajām operācijām, brigādes attīstības plānu realizācija pieejamo resursu ietvaros nav tikai mans nopelns – tas ir panākts ar jūsu visu atbalstu. Kā komandieris es mācos no jums un jūs – no manis. Jūs esat tie, kas ar savu profesionalitāti un gribasspēku turat godā šo vienību, neapstājoties pie sasniegtā. Es to augstu novērtēju!”

Viņš uzsvēra, ka brigādes kaujas spēju stiprināšanā liela nozīme ir bijusi arī sadarbībai ar citām regulāro spēku vienībām un Zemessardzi: „Tā ir bijusi ļoti efektīva. To mēs esam paradījuši gan starptautiskās mācībās un operācijās, gan ikdienas uzdevumu izpildē.”

Viņš akcentēja arī brigādes starptautiskās sadarbības projektu nozīmi – sadarbību ar Dānijas divīziju, kuras sastāvā ir iekļauta Sauszemes spēku kājnieku brigāde, kā arī ar Lietuvas un Igaunijas brigādes līmeņa kājnieku vienībām.

Pēdējo divu nedēļu laikā nomainījās arī vairāku citu regulāro spēku un Zemessardzes vienību komandieri.

28. jūnijā Ādažu bāzē izvietotā 3. reģionālā nodrošinājuma centra komandiera amatā stājās majors Juris Čudo, nomainot līdzšinējo centra komandieri pulkvežleitnantu Kasparu Zdanovski.

Savukārt 22. jūnijā Cēsīs notika Zemessardzes 27. kājnieku bataljona komandieru maiņas ceremonija, kurā līdzšinējais bataljona komandieris pulkvežleitnants Ainārs Rauza svinīgi nodeva bataljona karogus jaunajam komandierim pulkvežleitnantam Rolandam Moļņikam.  Viņa - Zemessardzes 54. inženiertehniskā bataljona komandiera - amatā 28. jūnijā svinīgā ceremonijā Ogrē stājās majors Arvīds Sarkans.

Dalies ar šo ziņu