Daudznacionālā bataljona karavīri mācībās „Saber Strike 2013” sasniedz izvirzītos mērķus

C442AE7AD8F340ABB2D986178117A62B.jpg

Daudznacionālā bataljona karavīri mācībās „Saber Strike 2013” sasniedz izvirzītos mērķus

Pulkvežleitnanta Andra Rieksta komandētajā daudznacionālajā bataljonā, kas „Saber Strike 2013” mācību otrajā nedēļā apguva konvencionālā kara prasmes, bija 3 vienības – latviešu rota no Sauszemes spēku brigādes, igauņu rota no Skautu bataljona, kurā bija integrēti Lielbritānijas karavīri, un lietuviešu rota no Dzelzs vilka bataljona, kurā bija integrēti ASV karavīri. Kopējais skaits – 373 karavīri, štābs – 24 cilvēki, kurā bija integrēts arī amerikāņu karavīrs.

Bataljonā tika integrēta arī netiešās uguns atbalsta mīnmetēju vienība no Igaunijas. Uguns atbalstu koordinēja bataljons un piešķīra tai rotai, kam tobrīd kaujā klājās smagāk. Tāpat bataljons izmantoja arī gaisa atbalstu, ko koordinēja gaisa atbalsta kontrolieri.

„Mūsu pirmais uzdevums šonedēļ bija izvirzīties uz pulcēšanās vietu, ieņemt pretinieka aizsardzības pozīcijas, nostiprināties un noturēt šīs pozīcijas, līdz ieradīsies papildspēki,” uzsver pulkvežleitnants A.Rieksts. „Mums kvalitatīvi izdevās izpildīt gan pirmās dienas uzdevumu, gan šīs dienas uzdevumu. Mums bija iespējas koordinēt uguns atbalstu ne tikai no sauszemes, bet arī no gaisa.” 

Pretinieku bataljonu majora Mareka Cirša vadībā spēlēja Sauszemes spēku Kājnieku brigādes apvienotā rota un Eiropas Savienības Kaujas grupas 2.novada Zemessardzes rota, nodrošinot apmācāmajai auditorijai nepieciešamos kaujas apstākļus.

Pretinieku bataljonam šajā nedēļā bija trīs uzdevumi – pirmais bija veikt uzbrukumu daudznacionālajam bataljonam, izstrādājot plānu un kontroles elementu. „Mūsu uzdevums nebija uzvarēt kauju, bet panākt, ka apmācāmās rotas sasniedz savus mērķus, veic konkrētās operācijas,” uzsver majors M.Cirsis.

  

Ņemot vērā to, ka igauņu rota ar saviem bruņutransportieriem bija mobilāka par citām, viņiem tika nodrošināti apstākļi, kuros varēja demonstrēt manevra spējas mobilitāti.

Trešais uzdevums bija noslēguma kauja, kur apmācāmajam bataljonam bija jāsaprot, cik kompleksa ir aizstāvības operācija, ko var ietekmēt laika apstākļi, koordinācija, savstarpējā rotu sapratne, vadība un citi aspekti.

Noslēguma kauja sākās 13.jūnijā jau 4.00 no rīta, pretinieks ar mobilajiem priekšposteņiem izlūkoja sabiedroto spēku daudznacionālā bataljona pozīcijas, lai redzētu, kur viņi ir nostiprinājušies. Jau iepriekšējā dienā pretinieks uzsāka cīņu, lai izpētītu daudznacionālā bataljona aizsardzības pozīcijas un vājās vietas.

Pretinieka taktika bija veikt lielu triecienu lielā ātrumā, un vienai no rotām gandrīz izdevās pārraut aizsardzības līniju, pateicoties kājnieku spējai ātri pārvietoties un  miglai, kas no rīta klāja Ādažu poligonu.

 

Pretinieks uzbruka vājākajam posmam aizsardzības pozīcijās, bet daudznacionālais bataljons bija sagatavojis rezerves spēkus - igauņu rotu, kas bija ļoti mobila un paspēja nosegt apdraudēto sektoru, tādējādi apturot pretinieku.

Pretinieku bataljonā bija integrēta pretgaisa aizsardzības baterija ar trim RBS sistēmām, kas izcili tika galā ar savu uzdevumu, pārtverot radarā lidmašīnas un helikopterus. „Ļoti profesionāli, labi sagatavoti karavīri, ņemot vērā to, kā viņi ziņoja un mainīja dislokācijas vietas, lai daudznacionālais bataljons ar snaiperiem nevarētu viņus atrast,” uzsver majors M.Cirsis.

 
 

„Katram karavīram pamatiemaņas ir balstītas uz konvencionālā kara prasmēm, šeit tas viss tika salikts kopā un izspēlēts kolektīvi, turklāt daudz lielākā intensitātē,” savu vērtējumu izsaka pulkvežleitnants A.Rieksts. „Manuprāt, varam likt vienlīdzības zīmi starp visām mācību rotām, lai arī no kuras valsts tās būtu. Vienīgā atšķirība ir ekipējums – latviešu kājnieki, kas ierodas ar „Scania” tipa automašīnām, kas nav bruņotas,  nav ne uz pusi tik mobili un aizsargāti kaujas laikā kā igauņi ar savu bruņutehniku. Viņi var reaģēt ātrāk, pietuvoties kaujai tuvāk. Šādu spēju Latvijai pagaidām trūkst, un es ļoti ceru, ka mūsu bruņotie spēki tuvākajā laikā iegādāsies bruņutehniku, kas ir viens no nozīmīgākajiem faktoriem pie šādas intensitātes operācijām.”

 

No 3. līdz 14.jūnijam Ādažu poligonā notika starptautisko militāro mācību „Saber Strike 2013” lauka taktiskais vingrinājums, kurā piedalījās vairāk nekā 900 karavīru no ASV, Igaunijas, Latvijas, Lielbritānijas un Lietuvas. 


Dalies ar šo ziņu