Latviešu karavīri nometnē atpūšas un gatavojas nākamajiem uzdevumiem

1A767CB08CE249E7A190DE79DD08856B.jpg

Latviešu karavīri nometnē atpūšas un gatavojas nākamajiem uzdevumiem

Ir 11.jūnijs, aizrit mācību „Saber Strike 2013” otrās nedēļa. Karavīri bijuši pozīcijās lielāko daļu nakts un dienas, un tagad atgriezušies atpakaļ nometnē, lai atpūstos. Vakarā viņi dosies atpakaļ uz poligonu, lai piedalītos nākamajā kaujas uzdevumā.

Kapteinis Vadims Jupatovs, rotas komandiera vietnieks atzīst, ka Latvijā par karavīriem mācību laikā domā vairāk nekā Lielbritānijā, kur Eiropas Savienības kaujas grupas dzīves apstākļi bija daudz pieticīgāki. „Šeit ir labāk ne tikai tāpēc, ka te ir mājas, bet tāpēc, ka augstāk stāvošie komandieri ir padomājuši par karavīru, kam pēc smagiem dienesta apstākļiem, atgriežoties bāzē, nepieciešams atpūsties.”

Teltis ES Kaujas grupai nodrošina 1.Zemessardzes novads, katrā teltī dzīvo līdz 30 cilvēkiem, ir saliekamās gultas, karavīriem nav jāguļ uz zemes. 

„Dzīvošanas apstākļi ir labi, visi ir apmierināti un var labi pildīt savus dienesta uzdevumus,” uzsver kapteinis.

Karavīri šeit atpūšas pēc mācību uzdevumiem, izlādē un iztīra ieročus, sagatavojas nākošajam uzdevumam, veic tehnikas līdzekļu apkopi un atjauno tiem maskējumu.

Karavīri labi sadzīvo ar kaimiņiem – Lietuvas, Igaunijas, ASV un Lielbritānijas karavīriem – uzlabo angļu valodas zināšanas, kopā apmeklē sporta zāli, nobauda citu valstu sauso pārtiku. Piemēram, latviešu sausās pārtikas paciņā ir tikai viena ēdienreize, igauņiem – uzreiz trīs. Amerikāņu ēdiens parasti ir asāks nekā latviešiem. 

„Vienības pašas nodrošina teltis un ekipējumu, arī ģeneratorus, tos izvērš un uzstāda, tas ir viens no uzdevumiem,” uzsver virsleitnants Kairišs, Pretgaisa aizsardzības diviziona Pretgaisa aizsardzības baterijas komandieris . „Mēs varam nodrošināt sevi ar ģeneratoriem, bet izmantojam vietējo elektrību, lai atpūtu netraucētu pārāk liels troksnis.”

Viņš ir gandarīts par dzeramā ūdens kvalitāti un to, ka tas pieejams neierobežotā daudzumā – vasaras laikā tas ir īpaši nozīmīgi, lai izvairītos no pārkaršanas.

Karavīri vecajā autoparkā, kur atrodas nometne, atveduši arī televizoru, ko brīvajos brīžos var skatīties. Tiesa, šādu brīžu nav pārāk daudz.



Dalies ar šo ziņu