„Saber Strike 13” apmeklē augstas amatpersonas un masu mediji

A194A3F6BC444178B6873DCE2F97C4A6.jpg

„Saber Strike 13” apmeklē augstas amatpersonas un masu mediji

7.jūnijā notika militāro mācību „Saber Strike 2013” preses un viesu diena, kuras laikā Ādažu poligonā viesojās ASV vēstnieks Latvijā Marks Pekala, Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs Jānis Sārts, Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Raimonds Graube un citas augstas Latvijas un ārvalstu amatpersonas.

„Šo mācību pamatuzdevums ir uzlabot savietojamību un starptautisko sadarbību, un es uzskatu, ka ASV un Baltijas valstu sadarbība ir izcila,” uzsver mācību vadītājs no ASV ģenerālmajors Deivids Elmo. „Šādas mācības palīdz mums, sabiedrotajiem, labāk citam citu iepazīt un uzlabo mūsu spējas sadarboties, lai sasniegtu kopīgos mērķus. Kopā mēs esam stipri.”

2.Zemessardzes novada vienība, kura gatavojas dežūrai Eiropas Savienības kaujas grupā, viesu un mediju dienā veica izvirzīšanos uz kontaktu. Savukārt ASV Gaisa spēki sniedza uguns atbalstu no gaisa, A-10 lidmašīnu apkalpei sadarbojoties ar sauszemes spēku tuvā gaisa atbalsta kontrolieriem.

NBS komandieris ģenerālleitnants Raimonds Graube uzsvēra, ka lepojas ar Latvijas zemessargu sniegumu gan„Saber Strike 13”, gan Eiropas Savienības Kaujas grupas sertifikācijas mācībās, kas pierāda NBS augsto profesionalitāti un aizsardzības spējas.

Šo apmācības elementu organizē 1.Kājnieku bataljona 2.rota, tās karavīri piedalījās uzdevumā arī kā pretinieku spēki.

Lauka taktiskās fāzes mācību vadītājs 1.Zemessardzes novada komandieris pulkvedis Mārtiņš Liberts uzsvēra, ka mācību galvenais mērķis ir atstrādāt rotas līmeņa uzdevumus. Lai sasniegtu mērķi, pirmajā nedēļā tiek atstrādāta aizstāvība, slēpnis un izvirzīšanās uz kontaktu, kā arī nostiprināta sadarbību ar Gaisa spēkiem. Otrajā nedēļā starptautiskais bataljons, ko veidos mācību dalībnieki, iesaistīsies taktiskajā lauka vingrinājumā, kur izmantos pirmajā nedēļā gūtās zināšanas. Starptautisko bataljonu komandēs latviešu virsnieks.

   

Vingrinājumā tika izmantota arī ASV simulēšanas iekārta DISE sistēma, kas ir 

viena no sarežģītākajām šāda tipa sistēmām pasaulē, tā parāda vienības un katra karavīra izvietojumu.

„Simulēšanas iekārta DISE sistēma mums palīdz saprast, kas izdarīts pareizi un kur bijušas kļūdas, analizēt tās un pēc tam, atkārtoti izspēlējot šo elementu, kļūdu novērst,” uzsver pulkvedis M.Liberts.

Tāpat pulkvedis ir gandarīts par lielisko sadarbību dažādu valstu karavīru starpā, arī par latviešu labajām angļu valodas zināšanām, kas noderēs starptautiskā bataljona komandēšanas fāzē. 

Dalies ar šo ziņu