Ģenerālleitnants Kembels: Esmu gandarīts par ASV un Baltijas valstu sadarbību mācībās "Saber Strike

51EC0F5E215D46E4AD4EF6B53DF912B4.jpg

Ģenerālleitnants Kembels: Esmu gandarīts par ASV un Baltijas valstu sadarbību mācībās "Saber Strike 13"

6.jūnijā ASV armijas Eiropā (USAEUR) komandieris ģenerālleitnants Donalds Kembels (Donald M.Campbell) ieradās Ādažu poligonā, lai tiktos ar mācību „Saber Strike 13” vadību un dalībniekiem, kā arī vērotu mācību norisi.

- Kā Jūs vērtējat sadarbību starp Latviju un ASV aizsardzības jomā?

- Mūsu lielisko sadarbību apliecina gan abu valstu kopīgā iesaiste starptautiskajā operācijā Afganistānā, gan kopīgās mācības, kuras mēs turpināsim organizēt arī nākotnē. Es lepojos ar šo lielisko sadarbību, kas aizsākās jau pirms daudziem gadiem un ar katru gadu kļūst stiprāka.

- Kādi ir jūsu iespaidi par mācībām „Saber Strike” un kāpēc šādas mācības ir svarīgi rīkot Baltijas valstīs?

- Esmu gandarīts par mācību norisi. Apmeklējot Lietuvu un Latviju, kur notiek šīs starptautiskās militārās mācības, es esmu guvis vēl ciešāku pārliecību par mūsu lielisko sadarbību un partnerību aizsardzības jomā. Mēs vēlamies arī turpmāk saglabāt šo ASV armijas Eiropā un Baltijas valstu partnerību tikpat augstā līmenī. Priecājos, ka šajās mācībās Baltijas reģionā piedalās arī Lielbritānijas karavīri, kā arī novērotāji no citām valstīm.

- Kādas ir nākotnes perspektīvas ASV armijas Eiropā sadarbībai ar partneriem Baltijas valstīs?

- Esmu pārliecināts, ka mēs turpināsim sadarbību, rīkojot kopīgas mācības arī turpmāk, lai uzlabotu mūsu aizsardzības spējas un pierādītu mūsu iesaisti šajā reģionā. Manuprāt, ir ļoti nozīmīgi stiprināt reģionālo sadarbību, un esmu apņēmies to darīt.

Vizītes laikā ģenerālleitnants D.Kembels tikās ar ASV vēstnieku Latvijā Marku Pekalu, Nacionālo bruņoto spēku komandieri ģenerālleitnantu Raimondu Graubi un militāro mācību „Saber Strike 2013” lauka taktiskā vingrinājuma vadītāju pulkvedi Mārtiņu Libertu.

Ģenerālleitnants D.Kembels tikās arī ar mācību dalībniekiem, kā arī vēroja uzbrukuma operāciju Ādažu poligonā, ko veica Igaunijas karavīru rota, kurā bija integrēti Lielbritānijas karavīri, atbalstu sniedza igauņu gaisa atbalsta kontrolieri un Merilendas Nacionālās gvardes A-10 lidmašīnas. Šo vingrinājumu vadīja Igaunijas instruktori, visi karavīri bija aprīkoti ar MILES un DISE sistēmas sensoriem.

Uzdevuma mērķis, saskaņā ar leģendu, bija ieņemt stratēģiski svarīgu apvidu, kur atrodas tilts pār upi, atbrīvojot ceļu draudzīgajiem spēkiem, kas palīdzēs veikt uzbrukumu.

Ģenerālleitnants D.Kembels ASV armijas Eiropā (USAEUR) komandiera amatā ir no šā gada 9.janvāra, kad svinīgā ceremonijā Vīsbādenē, Vācijā, viņš pārņēma komandiera pilnvaras no līdzšinējā komandiera ģenerālleitnanta Marka Hertlinga.

 


Dalies ar šo ziņu