Apvienotā Lietuvas un ASV karavīru rota „Saber Strike 13” demonstrē lielisku sadarbību, izvirzoties

BCFE80AC8BEC43F886E58DD0AE20F149.jpg

Apvienotā Lietuvas un ASV karavīru rota „Saber Strike 13” demonstrē lielisku sadarbību, izvirzoties uz kontaktu ar pretinieku

Militārajās mācībās „Saber Strike 2013” 5.jūnijā Lietuvas bruņoto spēku rotai, kurā bija integrēti arī ASV karavīri, tika dots uzdevums virzīties uz kontaktu un ieņemt noteiktu pozīciju, kur pēc tam notiek mērķu identificēšana un sadarbība ar Gaisa spēkiem.

Šo apmācības elementu organizē 1.Kājnieku bataljona 2.rota, tās karavīri piedalījās uzdevumā arī kā pretinieku spēki, kas cīnās pret sabiedrotajiem – Lietuvas un ASV karavīriem.

„Lielākais uzsvars šajā uzdevumā tiek likts uz starptautisko sadarbību sabiedroto starpā, ar mērķi panākt, ka vienības no dažādām valstīm ar nedaudz atšķirīgu taktisko pieredzi spēj saprasties un veikt kopīgas operācijas,” uzsvēra šī uzdevuma organizators seržants Aleksandrs Eleksis, atzīstot, ka virzīšanās uz kontaktu ir viens no elementiem, kas tiek apgūts arī pirmsmisijas apmācību periodā, tāpēc profesionālā dienesta karavīriem labi zināma.

Uzdevuma izpildes laikā apvienotā lietuviešu un ASV rota veiksmīgi sniedza atbalstu un veica apiešanas manevru, lai izspiestu pretiniekus no pozīcijām, vienlaikus ciešot zaudējumus – DISE sistēma, ar ko aprīkoti visi mācību karavīri un kas uzrāda, vai, šaujot ar salūtmunīciju, kādam ticis trāpīts, ziņoja, ka kontakta laikā nogalināts rotas komandieris, un viņa pienākumus pārņēma vienības komandieris. 

Pēc mērķu identificēšanas jaunais komandieris ar gaisa atbalsta kontrolieru palīdzību sazinājās ar A-10 lidmašīnām, kas identificētos mērķus iznīcināja. Rota šīs operācijas laikā atradās stacionārā pozīcijā. 

 

Lietuviešu gaisa atbalsta kontrolierus šajā uzdevumā konsultēja pieredzējuši gaisa atbalsta kontrolieri - kapteinis Dans Jansons no Latvijas un štāba virsseržants Alens Alsijs no ASV.

„Uzdevums šoreiz nav tik sarežģīts, jo kājnieki gaisa atbalsta laikā izvietoti stacionāri uz priekšējās draudzīgo spēku līnijas, līdz ar to koordinācija ir minimāla, jo aiz līnijas kājnieki neturpina kustību, šajā laukā strādā tikai gaisa atbalsta kontrolieris, lai iznīcinātu statiskos mērķus, kas atrodas vairāk nekā puskilometra attālumā no kājnieku pozīcijas,” paskaidro kapteinis D.Jansons.

 

Nākamajā nedēļā uzdevums būs sarežģītāks – gaisa atbalsts tiks koordinēts, rotai dodoties uzbrukumā.

 


Dalies ar šo ziņu