Zemessargi mācībās „Saber Strike 13” veic slēpņa taktisko operāciju

38AB46FBFE324937BB984C3199A2A7F5.jpg

Zemessargi mācībās „Saber Strike 13” veic slēpņa taktisko operāciju

4.jūnijā starptautisko militāro mācību „Saber Strike 13” ietvaros Eiropas kaujas grupai no 2.Zemessardzes bataljona tika dots uzdevums savā atbildības sektorā uzlikt slēpni pretinieku inženieru vienībai, kas dodas bataljona atbildības teritorijā, lai izveidotu caurteku.

Rota izlūko apvidu, pa kuru pārvietosies pretinieku vienība – šajā gadījumā inženieru vads – un izlemj, kur novietot savus spēkus, kā izvietot transporta un kājnieku mīnas, kā lietderīgāk izvietot savus atbalsta ieročus, lai spētu pēc iespējas efektīvāk iznīcināt pretinieku, pašiem neciešot zaudējumus.

„Rotai ir taktiski jāaptur pretinieks un tas jāiznīcina. Šis ir viens no konvencionālās karadarbības uzdevumiem, lai gan rotas sastāvā šo uzdevumu veic ļoti reti,” paskaidro apmācību vietas vadītājs, 1. Zemessardzes novada Štāba mācību nodaļas priekšnieks kapteinis Viktors Kareckis. „Tas ir izaicinājums gan rotai, gan mums, sagatavojot mācību vietu.”

Par vienu no izaicinājumiem slēpņa taktiskajā uzdevumā kapteinis Kareckis min ilgstošo gaidīšanu, jo slēpnis tiek samērā ilgi iekārtots, un tad karavīriem jāgaida, kamēr speciālisti sagatavo prettransporta mīnas un kad garām brauks pretinieks, kuru šoreiz spēlē Sauszemes spēku Kājnieku brigādes karavīri. Savukārt atbalstu mīnu uzstādīšanā rotai sniedz Kaujas atbalsta bataljona karavīri.

   

Kapteinis Kareckis atzīst, ka Zemessardzes rota, kas gatavojas dežūrai ES Kaujas grupā, tāpat kā ikviens karavīrs, ir apmācīta arī konvencionālajai karadarbībai, trenēta veikt šādus taktiskos uzdevumus, tāpēc šis nav pārāk sarežģīts uzdevums. „Konvencionālā karadarbība ir pamatu pamats, ko māca jebkuram karavīram,” uzsver kapteinis Kareckis.

Rotas komandieris kapteinis Edgars Kairišs uzsver, ka zemessargi tikai pagājušajā nedēļā atgriezušies no Lielbritānijas, kur piedalījušies ES Kaujas grupas testu nometnē, bet ir gatavi iesaistīties šajās mācībās un veikt uzdevumus, kas atšķiras no tiem, kuri viņiem būs jāpilda Kaujas grupas sastāvā.

   

Karavīru uzdevums bija iznīcināt pretinieku vienību, neciešot zaudējumus. Tika atklāts uguns, taktiski viss tika izpildīts pareizi, rota cieta minimālus zaudējumus – tika ievainots viens karavīrs. Rota atkāpās uz gaidīšanas vietu.


Dalies ar šo ziņu