Ādažos atklātas starptautiskās militārās mācības „Saber Strike 13”

D431ED286EEF401AB4AE98DC88B494B6.jpg

Ādažos atklātas starptautiskās militārās mācības „Saber Strike 13”

3.jūnijā Ādažu bāzē notika svinīgā apvienoto sauszemes un gaisa spēku militāro mācību „Saber Strike 2013” atklāšanas ceremonija. Mācības atklāja Apvienotā štāba priekšnieks brigādes ģenerālis Juris Zeibārts, atklāšanas ceremonijā piedalījās vienības no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, ASV un Lielbritānijas.

„Esmu gandarīts, ka esat ieradušies uz mācībām „Saber Strike 13”, kas šogad notiek visās trijās Baltijas valstīs vienlaicīgi,” sacīja brigādes ģenerālis J.Zeibārts. „Mācības „Saber Strike 13” ir lielisks starptautiskās sadarbības piemērs un ieguldījums kopīgās drošības stiprināšanā.” 

Brigādes ģenerālis J.Zeibārts uzsvēra, ka aizsardzības jomā darbiem ir daudz lielāka nozīme nekā vārdiem, un mūsu sabiedroto dalība šajās mācībās liecina par spēcīgu partnerību un gatavību iesaistīties gan reģionālās, gan globālās drošības stiprināšanā.

"Es ceru, ka ikviens karavīrs šajās mācībās gūs nenovērtējamu pieredzi, savukārt mūsu bruņotie spēki uzlabos savietojamību. Es novēlu visiem veiksmi, jo ikvienas mācības ir izaicinājums,” sacīja brigādes ģenerālis J.Zeibārts. 

Lai gan mums ir dažādas uniformas un mēs runājam dažādās valodās, mums ir vienots mērķis un vienotas vērtības, kuras mēs pārstāvam gan reģionālā, gan pasaules mērogā.

Ceremonijas laikā virs Ādažu bāzes notika ASV Gaisa spēku tuvā gaisa atbalsta lidmašīnu „A-10 Warthog” pārlidojums. Lidmašīnas „A-10” piedalās mācībās „Saber Strike” pirmajā mācību nedēļā, veicot uzdevumus kopā ar gaisa atbalsta kontrolieriem.

Mācību štāba vingrinājumu šodien atklāja Lietuvā, vairāk nekā 100 Latvijas karavīru no Kājnieku brigādes, Nodrošinājuma pavēlniecības, Militārās policijas, Mācību vadības pavēlniecības, NBS Apvienotā štāba un Gaisa spēku aviācijas bāzes.

Mācību vadītājs, 1.Zemessardzes novada komandieris pulkvedis Mārtiņš Liberts darīja zināmu, ka mācības notiks divās fāzēs – pirmajā nedēļā notiks sagatavošanās, karavīri rotas līmenī uzlabos savas spējas tādās jomās kā uzbrukums, aizstāvība, slēpnis un pārvietošanās. Otrajā nedēļā starptautiskais bataljons, ko veidos mācību dalībnieki, iesaistīsies lauka vingrinājumā, viņu pretiniekus tēlos Latvijas armijas rotas.

No 3. līdz 14.jūnijam Ādažu poligonā notiek starptautisko militāro mācību „Saber Strike 2013” lauka taktiskais vingrinājums, kurā piedalās vairāk nekā 900 karavīru no ASV, Igaunijas, Latvijas, Lielbritānijas un Lietuvas. Šogad mācībās piedalās arī vienība no 2.Zemessardzes novada, kura gatavojas dežūrai Eiropas Savienības kaujas grupā šā gada otrajā pusē. 

Dalies ar šo ziņu