Pabriks atzinīgi vērtē zemessargu sagatavotību dalībai ES kaujas grupā

8E8C46E0EC354287961201AE28BA6B70.jpg

Pabriks atzinīgi vērtē zemessargu sagatavotību dalībai ES kaujas grupā

16. maijā aizsardzības ministrs Artis Pabriks un Zemessardzes komandieris pulkvedis Leonīds Kalniņš viesu dienā apmeklēja Salsburijas apmācību poligonu Lielbritānijā, kur notika Eiropas Savienības (ES) Kaujas grupas pēdējais sertifikācijas vingrinājums, un pateicās zemessargiem un karavīriem par ieguldīto darbu.

„Lielbritānijas un citu valstu kolēģu atsauksmes liecina, ka Latvijas zemessargi ir teicami sagatavojušies, lai pildītu viņiem uzticētos pienākumus gaidāmajā ES Kaujas grupas dežūrā. Uzskatu, ka uzdevums ir paveikts ar uzviju un lepojos ar mūsu zemessargu sagatavotības līmeni, darbojoties kopā ar citu valstu profesionālā dienesta karavīriem,” norāda A.Pabriks.

Ministrs uzsvēra, ka tā ir unikāla pieredze Latvijas zemessargiem un būtiski paaugstina kaujas spējas. 

A.Pabriks pateicās Lielbritānijai par ES Kaujas grupas sagatavošanas vadību, nodrošinot daudznacionālo spēku savietojamību un veicinot valstu sadarbību Eiropas ziemeļu reģionā, kas no militārā viedokļa ir ļoti būtiska: „Kopīgs darbs ES Kaujas grupas dežūras nodrošināšanā no šā gada jūlija ir nākamais solis mūsu militārās sadarbības stiprināšanā ar Lielbritāniju."

 

Apvienoto spēku operāciju komandieris, brigādes ģenerālis Ričards Feltons (Richard Felton) pasākuma dalībniekus iepazīstināja ar ES Kaujas grupas sagatavotību dežūrai, kas ilgs no šā gada 1.jūlija līdz gada beigām, un norādīja, ka bijis patīkami pārsteigts par latviešu entuziasmu, ar kādu viņi pildījuši dotos uzdevumus.

Savukārt Lielbritānijas Starptautiskās drošības stratēģijas ministrs Endrjū Murisons (Andrew Murrison) pauda pārliecību, ka ES Kaujas grupa būs spējīga veikt uzdevumus, ja tāda nepieciešamība radīsies, jo mācības bijušas labi organizētas un maksimāli pietuvinātas realitātei. „Mūsdienās pasaule ir kļuvusi ļoti nedroša un reizēm nevaram zināt, kas notiek tepat aiz sūra, tāpēc ES Kaujas grupai jābūt gatavai neparedzamiem pavērsieniem, un esmu gandarīts, ka viņu sagatavotības līmenis ir augsts,” viņš uzsvēra.

 

Valdība 29.janvārī atbalstīja Nacionālo bruņoto spēku vienību dalību ES Kaujas grupā. Šī būs pirmā reize, kad zemessargi piedalīsies ES Kaujas grupas dežūrā.

Konkurence dalībai kaujas grupā bija ļoti sīva. Atlases procesā kā iespējamie kandidāti apzināti 1669 zemessargi, no kuriem atlasīti aptuveni 80 zemessargu no septiņiem 2.Zemessardzes novada bataljoniem.

Nacionālais izvērtēšanas vingrinājums Ādažu poligonā notiek no 12. līdz 16.aprīlim, un tajā tiek pārbaudīta Latvijas rotas spēja miera uzturēšanas operāciju veikšanā. Pēc tam Latvijas zemessargi devās uz Lielbritāniju, lai piedalītos sertifikācijas vingrinājumā Lielbritānijā.

Latvijas rota Lielbritānijā trenējās kopā ar 42. desanta bataljonu, kas ir viena no trim Karalisko Jūras spēku 3. jūras kājnieku desanta brigādes vienībām. ES Kaujas grupas aktivizācijas gadījumā 42. desanta bataljons veidos tās kodolu, tam piesaistot Latvijas, Lietuvas, Nīderlandes un Zviedrijas bruņoto spēku apakšvienības.


Dalies ar šo ziņu