Svinīgā ceremonijā pavada Latvijas karavīrus uz militārās apmācības misiju Mali

FD7D788B4CB4423681C73D31B47CFFF4.jpg

Svinīgā ceremonijā pavada Latvijas karavīrus uz militārās apmācības misiju Mali

8.aprīlī aizsardzības ministrs Artis Pabriks un Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Raimonds Graube svinīgā ceremonijā uz operāciju rajonu pavadīja Latvijas kontingenta karavīrus, kuri 14.aprīlī sāks dienestu Eiropas Savienības (ES) Apmācības misijā Mali.

Militārajā apmācības misijā piedalīsies divi Latvijas karavīri – virsnieks un instruktors -, kuri Mali uzturēsies sešus mēnešus, līdz viņus nomainīs nākamais sastāvs.

   

„Šī mums ir vēsturiska misija, kas ir svarīga vairāku iemeslu dēļ,” tiekoties ar karavīriem, sacīja aizsardzības ministrs Artis Pabriks. „Pirmkārt, šī ir nevis NATO, bet Eiropas Savienības vadītā Apmācības misija, kas mūsu karavīriem ir jauns izaicinājums. Mums līdz šim ir bijusi ļoti maza pieredze ar Āfrikas valstīm, un Āfrikas kontinents ir tas, kur spriedze arī nākotnē varētu pieaugt, tāpēc mums jāiegulda spēki situācijas uzlabošanai. Lai arī jūs kopā ar reģiona kolēģiem būsiet tikai neliela grupiņa, jums ir dubulta atbildība – pārstāvēt ne tikai mūsu bruņotos spēkus, bet arī mūsu valsti, jo lielākajai daļai Mali iedzīvotāju šī būs pirmā tikšanās ar latviešiem un pēc jums viņi spriedīs par mums visiem.”

Ministrs aicināja karavīrus atgriezties ar jaunām zināšanām, kuras pēc tam nodot tālāk saviem kolēģiem, un pasniedza tradicionālo ceļa maizi - Latvijas karogu.

„Pirmo reizi piedalīties apmācības misijā Āfrikā Latvijas karavīriem ir profesionāls izaicinājums un iespēja gūt vērtīgu pieredzi,” ceļa maizē pasniedzot rudzu maizes klaipu, uzsvēra bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Raimonds Graube.

   

Bruņoto spēku komandieris norādīja, ka šī misija būs izaicinājums Latvijas armijas karavīru profesionalitātei un valodu zināšanām, jo, tā kā misijas vadošā valsts ir Francija, apmācība un komunikācija notikt franču valodā.

ES 18.februārī sāka Apmācības misiju Mali, kuras mērķis ir atbalstīt Mali bruņoto spēku apmācību un reorganizāciju. Savukārt 7.martā Saeima apstiprināja lēmumu "Par Latvijas Nacionālo bruņoto spēku karavīru dalību Eiropas Savienības militārajā misijā, lai palīdzētu Mali bruņoto spēku apmācībā".

Apmācības misija ir paredzēta, lai palīdzētu uzlabot Mali bruņoto spēku militārās spējas un tādējādi dotu tiem iespēju civilo iestāžu pakļautībā atjaunot valsts teritoriālo integritāti.

   

Apmācības misijas personāls sniegs konsultācijas un militāru apmācību Mali bruņotajiem spēkiem, aptverot tādus jautājumus kā vadība un kontrole, loģistika un cilvēkresursi, kā arī starptautiskās humanitārās tiesības, civiliedzīvotāju aizsardzība un cilvēktiesības.

Misija neiesaistīsies kaujas operācijās.

Misijas štābs izvietots valsts galvaspilsētā Bamako, savukārt mācības notiks 60 kilometrus attālajā pilsētā Kulikoro, kur savus dienesta pienākumus veiks arī Latvijas karavīri ar franču valodas zināšanām, kas kalpos kā galvenais saziņas līdzeklis ar Mali bruņotajiem spēkiem un iedzīvotājiem, kuri pārstāv dažādas vietējās tautības.

Dalies ar šo ziņu