Vērienīgā glābšanas operācijā Rīgas jūras līcī krastā nogādā 223 zemledus makšķerniekus

Sargs.lv

Vērienīgā glābšanas operācijā Rīgas jūras līcī krastā nogādā 223 zemledus makšķerniekus

29.martā ap pusdienas laiku Jūras spēku flotiles Jūras meklēšanas un glābšanas koordinācijas centrs (MRCC Riga) saņēma informāciju, ka Rīgas jūras līcī Vakarbuļļu – Majoru rajonā no krasta atdalījies ledus gabals, uz kura atrodas vairāki cilvēki. Ledus gabals tiekot nests jūrā.

Jau pēc neilga laika sekoja jauna informācija – atlūzuši divi ledus gabali, uz kuriem atrodoties aptuveni 500 zemledus makšķernieku.

MRCC Riga nekavējoties sāka cilvēku glābšanas operāciju jūrā, pieprasot gan Lielvārdē dežurējošo Gaisa spēku aviācijas bāzes meklēšanas un glābšanas helikopteri „Mi-17”, gan arī rezervē esošo helikopteru. Glābšanas operācijā iesaistīja arī divus velkoņus - "Marss 1" un "Santa" -, kā arī ledlauzi "Varma".

Savukārt Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) sāka glābšanas operāciju no krasta, tai piesaistot vairāku dienestu un institūciju personālu un tehnisko līdzekļus.

Operācijas gaitā neapstiprinājās sākotnējā informācija, ka uz ledus gabaliem atrodas vairāk nekā 500 zemledus makšķernieku.

Uz ledus gabala, kas jūrā ieskalots pie Majoriem, atradās aptuveni 40 cilvēku. Cilvēkus no šī ledus gabala drošībā nogādāja divas VUGD un viena Jūrmalas pašvaldības policijas glābšanas laiva. Aptuveni 20 cilvēkus no ledus nocēla Gaisa spēku aviācijas bāzes helikopters, jo ledus bija iepūsts tik tālu līcī, ka VUGD laivas vairs nespēja palīdzēt.

Savukārt aptuveni 200 cilvēki tika nocelti no ledus gabala pie Vakarbuļļiem. Velkonis "Marss 1" nocēla un krastā nogādāja lielāko daļu jeb aptuveni 170 cilvēkus. Desmit cilvēki no šī ledus gabala drošībā tika nogādāti turpat pludmalē ar VUGD un Rīgas pašvaldības policijas glābšanas laivām.

Situāciju notikuma vietā nepārtraukti kontrolēja abi aviācijas bāzes helikopteri (vienas lidojuma stundas izmaksas sastāda 1521 latu), kā arī jūras novērošanas sistēmas kameras.

Vairākas stundas ilgusī cilvēku glābšana no jūrā ieskalotajiem ledus gabaliem noslēdzās veiksmīgi - kopumā glābšanas darbos no abiem atlūzušajiem ledus gabaliem krastā sveiki un veseli nogādāti 223 cilvēki. Pārsvarā uz atlūzušajiem ledus gabaliem atradās zemledus makšķernieki.

„Izvērtējot veiksmīgos glābšanas darbus, no jūrā ieskalotiem ledus gabaliem noceļot vairāk nekā 220 cilvēkus, īpaši jāuzsver dažādu glābšanas dienestu un citu organizāciju spēja sadarboties, lai panāktu koordinētu rīcību un papildu materiāli tehnisko līdzekļu - laivu, kuģu, helikopteru - piesaisti glābšanas darbiem,” uzsvēra Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Raimonds Graube.

Vērtējot cilvēku glābšanas operāciju Rīgas līcī, viņš norāda, ka tik liela skaita cilvēku izglābšana tik īsā laikā liecina par tajā iesaistīto glābēju augsto profesionalitāti. "Manuprāt, tā ir viena no veiksmīgākajām glābšanas operācijām," uzvēra bruņoto spēku komandieris, izsakot pateicību ikvienam, kurš iesaistījās glābšanas darbos.

Pērn bruņotie spēki pērn jūrā izglāba 41 cilvēku.

Dalies ar šo ziņu