Bruņotajos spēkos sāk veidot Kibersaizsardzības vienību; aicina pieteikties brīvprātīgos

3F06E9B888E245A8A01EB47954277686.jpg

Bruņotajos spēkos sāk veidot Kibersaizsardzības vienību; aicina pieteikties brīvprātīgos

Ņemot vērā jauno drošības vidi – virtuālo telpu, tajā esošos apdraudējumus un valsts pārvaldes ierobežotos resursus, Aizsardzības ministrija aicina privāto sektoru uz ciešāku sadarbību, veidojot informācijas tehnoloģiju (IT) ekspertu kopumu kā rezerves vienību Zemessardzes sastāvā.

Kiberaizsardzības vienību varētu izveidot līdz rudenim un tajā varētu darboties aptuveni 100 zemessargu, 18.februārī žurnālistiem pastāstīja aizsardzības ministrs Artis Pabriks.

Pašlaik pasaulē valda situācija, kad apdraudējums interneta telpā pieaug progresējoši, tādēļ katra valsts mēģina atrast savu risinājumu, lai cīnītos pret šiem draudiem, norādīja ministrs.

Kiberaizsardzības vienību veidos privātajā sektorā nodarbinātie eksperti, kuri brīvajā laikā ir ieinteresēti veidot regulāru sadarbību IT drošības jautājumos, sniedzot savu atbalstu valsts drošības un aizsardzības uzdevumu izpildē.

   

Vienības galvenā funkcija būs sniegt atbalstu informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcijai CERT.LV un bruņoto spēku vienībām konflikta situācijās, lai novērstu informācijas tehnoloģiju drošības incidentus, ja CERT.LV resursi būs nepietiekami.

Informācijas tehnoloģiju eksperti vienībā varēs darboties no darba brīvajā laikā, un tie vienībā varēs iestāties brīvprātīgi saskaņā ar Zemessardzes likumu.

   

Zemessardzē uz brīvprātības pamata uzņem tos Latvijas pilsoņus vecumā no 18 līdz 55 gadiem, kuri atbilst aizsardzības ministra noteiktajām prasībām attiecībā uz veselības stāvokli, fizisko sagatavotību un valsts valodas zināšanām, kā arī morālajām un psiholoģiskajām īpašībām, un kuri nepilda profesionālo dienestu vai dienestu Iekšlietu ministrijas sistēmas iestādēs vai Ieslodzījuma vietu pārvaldē, Satversmes aizsardzības birojā, Militārās izlūkošanas un drošības dienestā, pašvaldības policijā, prokuratūrā, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā, Finanšu policijā, Muitas kriminālpārvaldē vai Latvijas Bankas Aizsardzības pārvaldē.

Izteikt savu interesi par iespējamo dalību vienībā vai iespēju saņemt papildu informāciju par vienības veidošanos un darbības uzsākšanu var, rakstot uz e-pastu kibersargs@mil.lv.

Dalība vienībā sniegs iespēju ekspertiem veidot regulāru sadarbību, pilnveidot zināšanas nacionālā un starptautiskā līmenī, piedalīties kiberuzbrukumu novēršanas mācībās, kā arī nepieciešamības gadījumā atbalstīt valsts un privātās struktūras.

"Mēs gribētu sākt vienības formēšanu pusgada garumā - līdz rudenim, un potenciālais apjoms varētu būt aptuveni 100 cilvēku," norādīja Pabriks un piebilda, ka vairāki potenciālie brīvprātīgie jau ir izrādījuši interesi par darbošanos valsts labā.

Pagaidām nav zināms, cik daudz finanšu līdzekļu prasīs šādas vienības izveide.

"Laba atbilde, lai cīnītos ar kiberdraudiem, nav iespējama, tikai valsts institūcijām darbojoties, laba sadarbība ir nepieciešama, iesaistot visu sabiedrību. Aizsardzības nozarei vislabākais piemērs sabiedrības un valsts sadarbībā ir Zemessardze, kurā darbojas brīvprātīgie, kas savu daļu laika velta valsts drošībai," uzsvēra Pabriks.

Vienības spēju veidošana un uzturēšana tiks veikta, apzinot un organizējot ekspertu regulāru sadarbību un informācijas apmaiņu reģionālā, nacionālā un starptautiskā līmenī, piedaloties nacionālās un starptautiskās mācībās un plānojot spēju testēšanas vingrinājumus.

Darbošanās vienībā brīvprātīgajiem piedāvās bez maksas iepazīties ar jaunākajiem pasaules sasniegumiem un informāciju Eiropas Savienības un NATO iekšienē.

Aizsardzības ministrs arī uzskata, ka apmācība par informācijas tehnoloģijām jāveic arī citā aizsardzības nozares brīvprātīgo organizācijā - Jaunsardzē.

CERT.LV vadītāja Baiba Kaškina informēja, ka viņas vadītā institūcija normālā situācijā tiekot galā ar incidentiem kibertelpā, taču, sākoties lielākam uzbrukumam, kas mērķēts uz valsts vai privātajā iestādēm, ar pašreizējiem resursiem var būt par maz. To jau apliecinājusi līdzšinējo mācību prakse, kad situācijas saasināšanās gadījumā būtu nepieciešams piesaistīt speciālistus no ārpuses, taču tad rodas problēma, vai šādiem cilvēkiem var uzticēt informāciju.

Lai šo situāciju mainītu, brīvprātīgo iesaiste Zemessardzes sastāvā ir labākais veids, lai krīzes situācijā cīnītos pret incidentiem kibertelpā.

Kopš 1.janvāra Latvijas Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas vienība CERT.LV darbojas Aizsardzības ministrijas pakļautībā.

Pēc LETA un zs.mil.lv materiāliem

Dalies ar šo ziņu