Latvijā apmācīti Gruzijas nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas speciālisti

CD8D6D178AC246359CB93E1718E84BE7.jpg

Latvijā apmācīti Gruzijas nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas speciālisti

Turpinot ciešāku sadarbību ar Gruzijas bruņotajiem spēkiem (BS) apmācību jomā, šā gada septembrī Nacionālo bruņoto spēku Nesprāgušas munīcijas neitralizēšanas (NMN) skola uzsāka 11 nedēļu ilgu 2. līmeņa apmācību Gruzijas BS speciālistiem. Mācības noslēdzās 16. novembrī.

Lai sekmīgi iegūtu kvalifikāciju, kursantiem bija jānokārto astoņi dažādi pārbaudījumi, tai skaitā munīcijas mācībā, drošības noteikumos un nesprāgušas munīcijas neitralizēšanā. Kursa noslēgumā bija kvalifikācijas pārbaudījums ar diviem praktiskajiem nesprāgušas munīcijas neitralizēšanas uzdevumiem, kas ietvēra pilnu neitralizēšanas operāciju, sākot ar izsaukuma saņemšanu un beidzot ar munīcijas galējo iznīcināšanu.

„Salīdzinot ar Latvijā esošo nesprāgušas munīcijas piesārņojumu, var teikt, ka Gruzijā šī problēma nav liela, bet tomēr pastāv,” uzsver Gruzijas BS pārstāvis, kapteinis Pata Kavtaradze. „Nelielos daudzumos nesprāgusi munīcija ir saglabājusies no Padomju Savienības laikiem – bijušo armijas daļu izvietojumos, poligonos, un atsevišķas teritorijas vēl joprojām ir nomīnētās. Arī 2008. gada karš atstājis pēdas – galvenokārt tā ir nesprāgusi aviācijas kasešmunīcija, raķetes. Ir nācies iznīcināt arī 1,5 tonnu smagu aviācijas bumbu.”

 

Nesprāgusi munīcija rodas arī  praktiskās šaušanas apmācības laikā, un kapteinis Kavtaradze atzīst, ka ir ļoti svarīgi, lai šo nesprāgušo munīciju neitralizētu apmācīti speciālisti, nepakļaujot apdraudējumam ne sevi, ne apkārtējos.

Līdz šim nesprāgušas munīcijas neitralizēšanas speciālisti Gruzijas BS netika apmācīti. Tikai 2011. gadā pirmo reizi radās iespēja apmācīt karavīrus munīcijas neitralizēšanas jomā Latvijas NMN skolā.

Šā gada kursantiem no Gruzijas BS iepriekšējā pieredze munīcijas neitralizēšanā bija ļoti minimāla vai nebija vispār. Pēc viņu teiktā, neitralizēšanas metodes savā darbā nav pielietojuši, tāpēc praktiskās munīcijas neitralizēšanas nodarbības bija ļoti lietderīgas.

„Redzējām, ka munīciju var neitralizēt arī bez „trokšņa”, samazinot apdraudējumu apkārtējai videi,” uzsver Gruzijas karavīri. „Ja Gruzijā tiek atrasta munīcija, kura nav kaujas stāvoklī, tā parasti tiek transportēta uz iznīcināšanas vietu; savukārt, ja munīcija nav transportējama, tad tiek iznīcināta uz vietas, izmantojot papildu sprāgstvielu kā munīcijas iniciēšanas līdzekli.”

 

NMN skolas komandieris majors Egils Dēvits apliecina, ka citu valstu bruņoto spēku interese mācīties Latvijas NMN skolā ar katru gadu palielinās. „Līdz šim esam apmācījuši Lietuvas, Igaunijas, Gruzijas un arī Irākas karavīrus. 2013. gadā ir plānoti trīs starptautiskie kursi – Baltijas valstu, Gruzijas un, iespējams, arī Ukrainas bruņoto spēku pārstāvjiem,” uzsver majors E.Dēvits.

Lai mācītu citu valstu karavīrus, NMN skolas instruktoriem ir jābūt ne tikai labiem speciālistiem, bet arī pedagogiem, jāzina angļu un krievu valoda.

Iespēju robežās skolas instruktori tiek sūtīti papildināt zināšanas Latvijas NBS Militārajās mācību iestādēs, šogad ir bijusi iespēja piedalīties mācību kursos Itālijā, Spānijā un ASV Nesprāgušas munīcijas neitralizēšanas skolā.

Tā kā pirms skolas izveides NBS nebija vienotas apmācību programmas, pēc kuras varētu apmācīt karavīrus, kā pareizi un droši iznīcināt nesprāgušo munīciju, tad 2002.gada 1.aprīlī, tika izveidota Nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas skola. Tās uzdevums ir veikt NBS NMN speciālistu apmācību atbilstoši NATO prasībām, jo ir nepieciešams sagatavot kvalificētus NMN speciālistus, kuri droši un pareizi varētu veikt munīcijas neitralizēšanu Latvijā un starptautiskajos miera uzturēšanas rajonos.

Foto - NMN skolas pasniedzēji kpt. Didzis Jurciņš un vsrž. Normunds Rūsa

Dalies ar šo ziņu