Bruņoto spēku komandieri paaugstina ģenerālleitnanta pakāpē

74C29E5FD70E4E1B95E19E72D590DFAC.jpg

Bruņoto spēku komandieri paaugstina ģenerālleitnanta pakāpē

11.novembrī Valsts prezidents Andris Bērziņš, kurš saskaņā ar Satversmi ir valsts bruņotā spēka augstākais vadonis, Nacionālo bruņoto spēku komandierim ģenerālmajoram Raimondam Graubem svinīgā ceremonijā Melngalvju namā pasniegs ģenerālleitnanta pakāpes zīmotnes.

Militārā dienesta likums nosaka, ka kārtējo dienesta pakāpi ģenerālleitnants (jūras spēkos - viceadmirālis), kas ir augstākā militārā dienesta pakāpe Latvijā, piešķir ģenerālmajoram, ja viņš iecelts par Nacionālo bruņoto spēku komandieri.

   

Ģenerālmajors Graube bruņoto spēku komandiera pienākumus pilda kopš 2010.gada. Šos pienākumus viņš ir pildījis arī laikā no 1999.gada līdz 2003.gadam. Nacionālo bruņoto spēku komandieri apstiprina amatā uz četriem gadiem un atbrīvo no amata Saeima pēc Valsts prezidenta priekšlikuma.

Pašlaik bruņoto spēkos dien četri augstākie virsnieki ar ģenerāļa dienesta pakāpēm - bruņoto spēku komandieris ģenerālmajors Raimonds Graube, komandiera vietnieks un Apvienotā štāba priekšnieks brigādes ģenerālis Andis Dilāns, štāba priekšnieka vietnieks brigādes ģenerālis Juris Zeibārts un bruņoto spēku militārais pārstāvis NATO/ES brigādes ģenerālis Juris Kiukucāns.

 
 2009.gadā, sakarā ar finanšu un ekonomisko krīzi valstī veicot vērienīgu bruņoto spēku strukturālo reformu, to vadībai tikai izveidoti tikai seši augstāko virsnieku jeb ģenerāļu pakāpes štata amati, bet divi - bruņoto spēku pārstāvniecībai Aizsardzības ministrijā, NATO un ES militārajās struktūrās. Gandrīz uz pusi tika samazināti arī vecāko virsnieku pulkveža pakāpes štata amati - līdzšinējā struktūrā esošo 38 štata amatu vietā ir ieviesti tikai 20. Pakāpju limits tika noteikts arī pārējām pakāpēm, lai veidotu normālu bruņoto spēku vadības "piramīdu".

Dalies ar šo ziņu