Noslēdzas ikgadējās sakaru un informācijas tehnoloģiju mācības „Combined Endeavor”

9FCA96FDBD37437EB321F8F86841D481.jpg

Noslēdzas ikgadējās sakaru un informācijas tehnoloģiju mācības „Combined Endeavor”

No 6. līdz 20.septembrim Grafenvērā, Vācijā norisinājās ikgadējās starptautiskās NATO – Partnerattiecības mieram sakaru un informācijas tehnoloģiju mācības „Combined Endeavor 2012”.

ASV spēku pavēlniecības Eiropā (EUCOM) organizētajās mācībās piedalījās vairāk nekā 1300 dalībnieku no 39 NATO dalībvalstīm un partnervalstīm, kā arī divām starptautiskajām organizācijām.

Latviju šajās mācībās pārstāvēja astoņi karavīri, ar mērķi uzlabot vadības, kontroles un sakaru sistēmas savietojamību ar EUROFORCE un NATO Reaģēšanas spēku sakaru sistēmām.

   

„Combined Endeavor” pirmo reizi tika organizētas 1995.gadā. Šo mācību mērķis ir  veicināt NATO un Partnerattiecības mieram valstu sakaru un informācijas tehnoloģiju aprīkojuma savietojamību, īpaši lielu starptautisku operāciju laikā.

Mācību laikā to dalībnieki pilda tiem uzticētus uzdevumus un testus sakaru un informācijas tehnoloģiju iekārtu izmantošanā, pārbauda sakaru procedūras pirms NATO operāciju izvēršanas, kā arī globālu krīžu situāciju simulētos apstākļos.

Mūsdienās reaģēšana uz krīzes situācijām ir ieguvusi daudznacionālu raksturu un bieži kopā ir jāstrādā tādām valstīm, kas līdz tam nav iepriekš sadarbojušās, tādēļ tieši sakaru un informācijas tehnoloģiju sistēmu savietojamības iespējas ir ļoti nozīmīgas dažādu valstu veiksmīgai sadarbībai.

 

Šīs bija jau astoņpadsmitās „Combined Endeavor” mācības, kas šo gadu laikā ir izaugušas no radio testēšanas semināra līdz apjomīgākajām militārajām sakaru mācībām, kurās apmēram 40 valstu speciālisti analizē ar vadības un kontroles sistēmām pilnībā sasaistītus sakaru tīklus.

Mācību laikā kopumā tika izpildīti vairāk nekā tūkstotis savietojamības testu. To ietvaros norisinājās arī kiberdrošības mācības „Cyber Endeavor" noslēgums un reģionālais seminārs, vadības mācības „Phoenix Endeavor”, kā arī seminārs par taktisko radio lietošanu.

Pēc eu.army.mil materiāliem.

Dalies ar šo ziņu