C-5 „Galaxy” lidmašīna atvedusi militāro tehniku mācībām "Saber Strike 2012"

06BC52F57D7C435EA750D1F9AB7E79E6.jpg

C-5 „Galaxy” lidmašīna atvedusi militāro tehniku mācībām "Saber Strike 2012"

Piektdien, 8.jūnijā, lidostā „Rīga” nolaidās viena no pasaulē lielākajām militārā transportlidmašīnām C-5 „Galaxy”, ar kuru tika atgādāta sabiedroto spēku militārā tehnika – četras bruņumašīnas „Stryker”, ko izmantos apvienotajās sauszemes un gaisa spēku militārajās mācībās „Saber Strike 2012”. Kopā ar tehniku ieradās arī vairāk nekā 40 ASV karavīri.

C-5 „Galaxy”, kas ieradās Rīgā,  ir būvēta 1969.gadā. Tās celtspēja ir 380 000 kilogramu. Viens „Stryker” bruņutransportieris sver ap 40 000 kilogramu, bet vieglākas militārā ekipējuma vienības – tādas kā, piemēram, HMMVW - iespējams pārvadāt lielākā daudzumā. Lidmašīnai ir divi stāvi, pirmajā tiek novietota tehnika, otrajā atrodas pilota kabīne, dzīvojamās telpas, kā arī 95 sēdvietas bruņutransporta apkalpei.

 

 

Lidmašīnai ir 11 apkalpes locekļi, kam ir dažādi pienākumi – „Galaxy” ir trīs piloti, divi lidojuma inženieri, divi mehāniķi, kā arī trīs speciālisti, kas atbild par kravas iekraušanu un izkraušanu.

C-5 „Galaxy” piloti pastāstīja, ka kvalificētam pilotam nepieciešams apmēram gadu ilgs treniņš, lai iemācītos lidot ar šo gaisa kuģi. Mācības notiek ASV Gaisa spēkos Oklahomā.

 

„C-5 „Galaxy” var transportēt visa veida militāro tehniku – gan tankus, gan helikopterus, turklāt gan uz mācībām, gan starptautiskajām operācijām,” uzsver Memfisas Gaisa spēku Nacionālās Gvardes pulkvežleitnants Ēriks Makejs. „Lai no Austrumu krasta atlidotu līdz Latvijai, nepieciešams 7 stundas un 90 000 kg aviācijas gāzes. Kopsummā „Galaxy” nolidoja 11 stundas, izlidojot no Pensilvānijas un nolaižoties Seintdžonā Kanādā, lai uzpildītu degvielu.”

 

Galvenais virsseržants Endrjū Palmers atzina, ka sadarbība ar lidostu „Rīga” lidostu izveidojusies ļoti laba, skrejceļš ir lieliskā kvalitātē un pietiekoši garš, un nolaišanos iespējams veikt bez problēmām. Tāpat viņš apliecināja, ka laiks visu lidojuma laiku bijis nemainīgi labs un lidmašīnas apkalpe ar prieku gaida iespēju aplūkot Rīgu, kur visi viesosies pirmo reizi.

 

Lidosta „Rīga” valdes loceklis Aldis Mūrnieks: „Šī nav pati lielākā lidmašīna, kas jebkad nolaidusies mūsu lidostā, tomēr lielākā militārā lidmašīna. Atbalsta sniegšana militārajām mācībām ir liels izaicinājums un vienlaikus iespēja sniegt savu ieguldījumu. Militāro lidmašīnu apkalpošanai ir sava specifika un procedūras, kas atšķiras no tām, ko lietojam ikdienā. Lidosta „Rīga” spēj uzņemt ne vien vienu, bet vairākas militārās lidmašīnas. Uzskatu, ka civilmilitārajai sadarbībai lidostā ir nozīmīgas nākotnes iespējas.”

Militārā tehnika Latvijā ar šāda tipa lidmašīnu tiek nogādāta pirmo reizi. Pārsvarā militārā tehnika uz mācību norises vietu tiek pārvesta pa dzelzceļu un sauszemi.

 

Dalies ar šo ziņu