Bruņoto spēku instruktori sniegs atbalstu Libērijas instruktoru apmācības sistēmas veidošanā

36526F4E909741E1B7659E37E9166D0A.jpg

Bruņoto spēku instruktori sniegs atbalstu Libērijas instruktoru apmācības sistēmas veidošanā

Svētdien, 13.maijā, divi Nacionālo bruņoto spēku instruktori dosies uz Monroviju, Libēriju, lai ASV vadītās padomnieku grupas sastāvā atbalstītu Libērijas bruņoto spēku instruktoru centralizētas apmācības sistēmas izveidi.

No 14. līdz 18.maijam divi Latvijas bruņoto spēku pārstāvji - galvenais štāba virsseržants Armands Loginovs un virsseržants Ģirts Aleksis, divi ASV Mičiganas Nacionālās gvardes un viens ASV spēku pavēlniecības Āfrikā (AFRICOM) pārstāvis vadīs apmācības kursu Libērijas armijas vecāko instruktoru sastāvam.

„Latvijas bruņoto spēku instruktoru iekļaušana ASV vadītās Padomnieku grupas sastāvā, lai stiprinātu Libērijas armijas instruktoru korpusu – „armijas mugurkaulu”, ir ļoti nopietns un augsts bruņoto spēku profesionalitātes novērtējums no mūsu sabiedrotajiem. Šis arī ir apliecinājums tām stiprajām saitēm, kas gandrīz jau 20 gadus vieno Latvijas bruņotos spēkus un Mičiganas Nacionālo gvardi,” norāda Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālmajors Raimonds Graube.

   

ASV vēstniecības Aizsardzības sadarbības biroja divpusējo attiecību pārstāvis pulkvežleitnants Džeimss Endrjū Roberts (James Andrew Roberts) norāda: „Latvijas instruktoru dalība Libērijas armijas instruktoru apmācības sistēmas attīstībā nav nejaušība. Nacionālo bruņoto spēku Instruktoru skola ir labi attīstīta, un tās instruktori ilgtermiņā snieguši nozīmīgu ieguldījumu Moldovas instruktoru apmācības sistēmas izveidē.” Viņš arī norāda, ka Latvijas bruņotie spēki ir pozitīvs piemērs tam, kā no mazattīstītas instruktoru apmācības sistēmas deviņdesmito gadu sākumā iespējams pāriet uz pilnībā funkcionējošu, attīstītu un profesionālu instruktoru apmācību.

Ģenerālmajors R.Graube uzsver, ka instruktori, kuri jau tuvākajā laikā dosies uz Libēriju, ir rūpīgi izvērtēti pēc dažādiem atlases kritērijiem: „Galvenais štāba virsseržants A.Loginovs ir Instruktoru skolas virsseržants, un vienlaikus arī visu Nacionālo bruņoto spēku galvenais virsseržants, ar vairāku starptautisko operāciju pieredzi. Virsseržants Ģ.Aleksis dien Sauszemes spēku Kājnieku brigādes štābā un arī ir viens no pieredzējušākajiem instruktoriem bruņotajos spēkos. Esmu pārliecināts, ka šo instruktoru izvēle garantē izvirzītā mērķa īstenošanu.”

Atsaucoties Libērijas aicinājumam, ASV vadītā padomnieku grupa sniedz atbalstu valsts armijas instruktoru apmācības sistēmas izveidē kopš šā gada marta, kad sākās pirmais Instruktoru kurss.

Plānots, ka Padomnieku grupas atbalsts Libērijas instruktoru apmācības sistēmas pilnveidošanā ilgs trīs gadus, un turpmāk Mičiganas un Latvijas instruktori uz Libēriju dosies divas reizes gadā, kā arī divas reizes gadā tiksies Mičiganā.

Jau kopš 1992.gada Nacionālie bruņotie spēki cieši sadarbojas ar Mičiganas Nacionālo gvardi, organizējot militāro apmācību procesu karavīriem, kopīgas militārās mācības un īstenojot citus sadarbības projektus. Viens no sadarbības piemēriem ir starptautiskā operācija Afganistānā, kur kopīgajā Latvijas un ASV Operacionālās sadarbības padomnieku grupā abu valstu karavīri veica Afganistānas Nacionālās armijas karavīru apmācību.

Dalies ar šo ziņu