Vairāki Jūras spēku flotiles kuģi piedalās militārajās mācībās Baltijas jūrā

718022EC83594C3D8A68865992249CD4.jpg

Vairāki Jūras spēku flotiles kuģi piedalās militārajās mācībās Baltijas jūrā

Ar vairāku Latvijas Jūras spēku flotiles kuģu dalību 13.aprīlī Irbes jūras šaurumā sākās Baltijas valstu mīnu kuģu eskadras (BALTRON) un NATO 1.pastāvīgās jūras pretmīnu grupas (SNMCMG1) kopējās mācības „HOD OPS LVA”, kas ilgs līdz 28.aprīlim.

Pirms tam, no 11. līdz 13.aprīlim, trīs flotiles kuģi - Mīnu kuģu eskadras kuģis M-05 „Viesturs”, M-06 „Tālivaldis” un štāba un apgādes kuģis A-53 „Virsaitis” - piedalījās BALTRON mācībās „Squadex”. Šajās mācībās piedalījās arī Lietuvas Jūras spēku kuģis M-54 „Kuršis”.

Mācībās „Squadex” pilnveidoja Latvijas, Igaunijas un Lietuvas Jūras spēku sadarbību un eskadras saliedētību mīnu meklēšanas operācijās. Tajās padziļināja arī personāla zināšanas, plānojot un vadot eskadras līmeņa operācijas, kā arī pārbaudīja kuģu komandu gatavību operāciju veikšanā.

Nākamās mācības „Squadex” plānotas augustā Baltijas jūrā, Latvijas teritoriālajos ūdeņos.

Savukārt mācību „HOD OPS LVA” galvenais uzdevums ir pilnveidot abu vienību iemaņas mīnu iznīcināšanas operācijās, kā arī iznīcināt no Pirmā un Otrā Pasaules kara laika palikušos sprādzienbīstamos priekšmetus Irbes jūras šaurumā, tādējādi uzlabojot kuģošanas drošību Baltijas jūrā, jo divu karu laikā jūras šaurumā tika izlikts aptuveni 16 tūkstoši jūras mīnu.

   

Mācībās piedalīsies astoņi kuģi. BALTRON sastāvā tajās piedalīsies Latvijas Jūras spēku flotiles kuģis „Virsaitis” un „Tālivaldis”, kā arī Lietuvas Jūras spēku kuģis „Kuršis”. Savukārt SNMCMG1 mācībās pārstāvēs Norvēģijas Jūras spēku kuģis „Valkyrien” un „Alta”, Beļģijas Jūras spēku kuģis „Primula”, Nīderlandes Jūras spēku kuģis „Sciedam” un Vācijas Jūras spēku kuģis „Homburg”.

Daļa no mācībās iesaistītajiem kuģiem Jūras spēku flotiles 20.gadadienas svinību ietvaros būs pieejami arī apskatei. Rīgas ostā tos varēs apskatīt 14.aprīlī no plkst.15 līdz plkst.17, bet 15.aprīlī – no plkst.13 līdz plkst.16. Savukārt Ventspils ostā kuģus varēs apskatīt 28.aprīlī no plkst.13 līdz plkst.16.

Latvijas, Igaunijas un Lietuvas mīnu kuģu eskadru (BALTRON) izveidoja 1998.gadā, lai nodrošinātu pastāvīgas ātrās reaģēšanas spējas jūrā miera un krīzes laikā. Eskadras kuģi piedalās jūras atmīnēšanas operācijās un militārajās mācībās Baltijas valstu teritoriālo ūdeņu un ekonomiskās drošības stiprināšanā, kā arī meklēšanas un glābšanas darbos. Viens no galvenajiem Baltijas valstu sadarbības projekta mērķiem ir paaugstināt kuģu personāla profesionalitāti, piedaloties ikgadējās mīnu meklēšanas mācībās un operācijās.

Pašreiz eskadras komandieris ir Latvijas Jūras spēku flotiles Mīnu kuģu eskadras komandieris kapteiņleitnants Dmitrijs Jankovs.

NATO 1.pastāvīgā jūras pretmīnu grupa ir viena divām Alianses jūras komponenta daudznacionālām vienībām, kas speciāli izveidota mīnu iznīcināšanas operāciju veikšanai un NATO Reaģēšanas spēku sastāvā  ir spējīga nekavējoties veikt operācijas jebkurā vietā.

Pēc dalībvalstu ielūguma pretmīnu grupa piedalās arī šo valstu rīkotajās mācībās. Pirms dalības mācībās „HOD OPS LVA” pretmīnu grupa piedalījās militārajās mācībās ‘Cold Responce 2012” Norvēģijas teritoriālajos ūdeņos.

Arī vairāki Latvijas Jūras spēku flotiles kuģi ir bijuši iekļauti NATO 1.pastāvīgā jūras pretmīnu grupā. 2006.gadā šīs grupas sastāvā tika iekļauts kuģis „Namejs”, 2008.gadā – „Imanta”, bet 2009.gadā tās sastāvā darbojās kuģis „Tālivaldis”.

Mīnu iznīcināšanas operācijas Latvijas teritoriālajos ūdeņos tiek veiktas  kopš 1996.gada. Vienas no pēdējām lielākajām mācībām notika pērn – „Open Spirit 2011”, bet 2009.gadā – „MCOPLAT 2009”.

Dalies ar šo ziņu