Baltijas valstu Sauszemes spēku brigādes līmeņa vienības plāno integrēt Dānijas divīzijā

Sargs.lv

Baltijas valstu Sauszemes spēku brigādes līmeņa vienības plāno integrēt Dānijas divīzijā

Līdz 2013. gada beigām plānots īstenot projektu par Latvijas Nacionālo bruņoto spēku (NBS) Sauszemes spēku kājnieku brigādes, kā arī Igaunijas un Lietuvas bruņoto spēku brigādes līmeņa vienību integrāciju Dānijas divīzijā.

"Nodrošināsim Latvijas Sauszemes spēku brigādes afiliāciju Dānijas divīzijā, palielinot Sauszemes spēku štatu nokomplektēšanu esošā NBS personāla ietvaros un nepieciešamo finansējumu plānotajiem pasākumiem paredzot no Aizsardzības ministrijai piešķirtajiem valsts budžeta līdzekļiem", teikts šonedēļ publiskotajā Valdības rīcības plāna darba versijā, kurai tiek gaidīta nevalstisko organizāciju, nozaru asociāciju un citu interešu grupu priekšlikumi un papildinājumi.

Triju Baltijas valstu kopējās vienības - Baltijas bataljona (BALTBAT) - projekta īstenošanas laikā izveidojās cieša militārā sadarbība ar Skandināvijas valstīm, tostarp Dāniju. Tās laikā tika saņemts ievērojams atbalsts, kas stiprināja NBS spējas. Pēc BALTBAT projekta pārtraukšanas un Sauszemes spēku kājnieku brigādes izveidošanas aktualizējās nepieciešamība nodrošināt to ar kvalitatīvu un adekvātu atbalstu apmācību jomā. Kopš 2005.gada šādu atbalstu Sauszemes spēku kājnieku brigādei sniedz Dānijas divīzija.

Sadarbības turpināšana starp trijām Baltijas valstīm un Dāniju jāuzskata par sava veida BALTBAT projekta turpināšanu augstākā - brigādes - līmenī un tā apliecina mūsu gribu turpināt stabilu un ilgtermiņa sadarbību, atzīst Aizsardzības ministrija.

Kājnieku brigādes pievienošanās Dānijas divīzijai stiprinās valsts militārās aizsardzības spējas,

paaugstināsies spējas plānot un veikt sauszemes operācijas un tiks standartizēta sadarbība Baltijas valstu un Dānijas sauszemes vienību līmenī atbilstoši NATO prasībām.

Pievienošanās Dānijas divīzijai un sadarbības principi tika apstiprināti 2010.gada novembrī, parakstot Latvijas un Dānijas aizsardzības ministru nodomu protokolu par Sauszemes spēku vienību sadarbības un savstarpējās savietojamības attīstību. Parakstītais dokuments paredz Dānijas divīzijas un Sauszemes spēku kājnieku brigādes kopīgu sadarbību gan plānošanas jautājumos, gan praktiskajos vingrinājumos, tādējādi paredzot daudz labāku sadarbību starp abu valstu karavīriem starptautiskajās operācijās.

Kopš Latvijas iestāšanās NATO un Sauszemes spēku kājnieku brigādes izveides Latvijas karavīri piedalās Dānijas divīzijas Padomnieku un apmācību grupas (DATS) organizētajās ikgadējās štāba mācībās. Tā rezultātā karavīri ir apliecinājuši savu profesionālo sagatavotību, tādejādi sekmējot Sauszemes spēku kājnieku brigādes integrāciju NATO. Sauszemes spēku kājnieku brigādes karavīri ir ieguvuši jaunu pieredzi ar DATS atbalstu organizētajās artilērijas, izlūkošanas, inženieru un citu speciālistu apmācībās, kā arī štāba mācībās Latvijā un Dānijā.

Dānija turpina sniegt praktiskas vadlīnijas Latvijas bruņoto spēku attīstībai, kā arī turpina sadarbību Baltijas valstu militārās sadarbības projektos un piedalās Ziemeļvalstu un Baltijas valstu iniciatīvā par reģionālo sadarbību aizsardzības jomā.

Dalies ar šo ziņu