Latvijas karavīri Vācijā piedalās starptautiskajās mācībās Combined Endeavor 2011

D983BF3FB68544B5A2B4A530C2D9D5D1.jpg

Latvijas karavīri Vācijā piedalās starptautiskajās mācībās Combined Endeavor 2011

No 9. līdz 22.septembrim Grafenvērā, Vācijā noritēja ikgadējās starptautiskās NATO – Partnerattiecības mieram sakaru un informācijas tehnoloģiju mācības Combined Endeavor 2011.

Mācībās līdztekus Albānijas, Armēnijas, ASV, Austrijas, Azerbaidžānas, Beļģijas, Bosnijas un Hercegovinas, Bulgārijas, Čehijas, Dānijas, Francijas,Gruzijas, Horvātijas, Igaunijas, Itālijas, Īrijas, Kanādas, Kazahstānas, Lielbritānijas, Lietuvas, Maķedonijas, Melnkalnes, Moldāvijas,  Nīderlandes, Norvēģijas, Polijas, Portugāles, Rumānijas, Serbijas, Slovākijas, Slovēnijas, Somijas, Spānijas, Šveices, Turcijas, Ungārijas, Vācijas, Ukrainas un Zviedrijas karavīriem piedalījās arī Latvijas Nacionālo bruņoto spēku karavīri. Mācībās bija pārstāvēts arī Ziemeļaustrumu daudznacionālais korpuss un NATO Datorincidentu reaģēšanas centrs.

Latviju šajās mācībās pārstāvēja astoņi karavīri, divi karavīri piedalījās arī datortīklu drošības un aizsardzības jautājumiem veltītos semināros. Latvijas pārstāvji no ASV Eiropas pavēlniecības saņēma visaugstāko novērtējumu par sekmīgu visu uzdoto mācību uzdevumu un testu izpildi.

Mācību laikā Latvijas delegācijai papildu pārbaudījumu sagādāja laika apstākļi. 11.septembra vakarā spēcīgas vēja brāzmas gaisā pacēla Latvijas delegācijas telti un iemeta to vienā Latvijas delegācijas antenas mastā, kas tika nogāzts un salauzts. Vācijas kolēģi operatīvi devās palīgā un nodrošināja ar nepieciešamo tehnisko atbalstu un palīdzību. Nākamajā dienā pēc notikušā starpgadījuma bojātais antenas masts bija nomainīts, īsviļņu antena salabota un uzstādīta, un Latvijas delegācija bija gatava turpmākajiem mācību radiosakaru testiem.

Combined Endeavor pirmo reizi tika organizētas 1995.gadā. Šo mācību mērķis ir  veicināt NATO un Partnerattiecības mieram valstu sakaru un informācijas tehnoloģiju aprīkojuma savietojamību, īpaši lielu starptautisku militāru un humanitāru operāciju laikā. Mācību laikā to dalībnieki pilda tiem uzticētus uzdevumus un testus sakaru un informācijas tehnoloģiju iekārtu izmantošanā, pārbauda sakaru procedūras pirms NATO operāciju izvēršanas, kā arī globālu krīžu situāciju simulētos apstākļos.

Mūsdienās reaģēšana uz krīzes situācijām ir ieguvusi daudznacionālu raksturu un bieži kopā ir jāstrādā tādām valstīm, kas līdz tam nav iepriekš sadarbojušās, tādēļ tieši sakaru un informācijas tehnoloģiju sistēmu savietojamības iespējas ir ļoti nozīmīgas dažādu valstu veiksmīgai sadarbībai.

Pēc eur.army.mil materiāliem

Dalies ar šo ziņu