Svarīga karavīra specialitāte: Mīnmetējnieks

CE507465441746659E640547AF7D6E68.jpg

Svarīga karavīra specialitāte: Mīnmetējnieks

Ļoti svarīga karavīra specialitāte ir mīnmetējnieks. Karavīrus-mīnmetējniekus darbībā vislabāk varēja redzēt 2010.gada lielākajās militārajās mācībās Latvijā — Sabre Strike, kur viņi pildīja ne vien ienaidnieka atvairīšanas, bet arī ienaidnieka imitēšanas funkcijas.

Līdz šim Latvijas karavīri-mīnmetējnieki nav piedalījušies starptautiskajās militārajās operācijās, taču šobrīd tiek plānots viņus sūtīt uz Afganistānu. Kas ir būtiskais šajā specialitātē, un cik svarīga tā ir mūsdienu kaujas apstākļos?

Mūsdienu militārajiem konfliktiem ir raksturīga asimetriskā karadarbība (konflikts starp divām vai vairākām pusēm, kuru spēku samēri nav vienlīdzīgi). Lai arī mīnmetēji maz atšķiras no saviem Otrā pasaules kara laika priekštečiem, tie ir spējuši ienest zināmu līdzsvaru starp karojošajām pusēm mūsdienās. Mīnmetēju mobilitātes un vienkāršuma dēļ tos ir iecienījuši nemiernieku spēki Afganistānā un Irākā, tādējādi gūstot iespēju izmantot artilēriju, kas ir spēcīgu un modernu armiju viena no lielākajām priekšrocībām. Lielākās mīnmetēju priekšrocības mūsdienu konfliktos ir iespēja tos izvietot grūti pārredzamās vietās (pilsētā, kalnainā apvidū u.c.), to mazie izmēri un spēja no dažādās vietās izkliedētiem ieročiem koncentrēt nopietnu uguns spēku tur, kur tas visvairāk ir nepieciešams.

Mīnmetējnieki Latvijas bruņotajos spēkos (NBS) atrodami divos spēku veidos Zemessardzē un Sauszemes spēku Kājnieku brigādē (KBDE). Zemessardzē tie ir 34.artilērijas bataljonā, bet Kājnieku brigādē dislocēti Kaujas atbalsta bataljona Uguns atbalsta rotā.

Uguns atbalsta rota tika izveidota, lai ar mazo resursu klāstu, kāds tas ir pašlaik, galvenokārt jau pieejamo instruktoru skaitu, tiktu veikta KBDE mīnmetēju vienību standartizēta apmācība un konflikta gadījumā kājnieku bataljonu rīcībā tiktu nodoti pēc vienotas sistēmas un standartiem apmācīti mīnmetēju vadi. Šī uzdevuma izpildei daudz palīdz ASV armija. Katru gadu notiek starptautiskās mācības Operation Summer Shield, kurās viena no sadaļām ir mīnmetējnieku apmācība, turklāt ASV puse sniegs atbalstu gan virsnieku apmācībā, gan, iespējams, arī tehniskajā nodrošinājumā.

 

Attēlā - Mīnmetējs NM-95, 81 mm.

Uz «Tēvijas Sarga» jautājumiem atbild kapteinis Juris Buks.

Kas ir mīnmetējnieku vienības un vai tās ietilpst citu artilērijas vienību sastāvā? Varbūt Jūs varētu nodefinēt mīnmetēju kā ieroču šķiru?

Savā būtībā mīnmetēju vienības ir kājnieku artilērija, kuras parasti atrodas kājnieku bataljonu sastāvā. Mīnmetēju vienības ietilpst uguns atbalsta sistēmā, kurā bez tiem ir artilērija, tuvais gaisa atbalsts un atbalsts no jūras (kuģu artilērija).

Mīnmetēji ir artilērijas sastāvdaļa, jo būtībā mīnmetējnieki darbojas pēc tiem pašiem principiem kā haubiču vai citu artilērijas veidu vienības. Mīnmetējs ir manevra vienību atbalsta ierocis, kas paredzēts (atkarībā no kalibra) kājnieku, kaujas tehnikas un fortifikācijas būvju iznīcināšanai. Tam ir ļoti vienkārša uzbūve, apkalpošana un tas ir viegli transportējams, tāpēc tas vienmēr ir bijis galvenais uguns atbalsta ierocis kājnieku vienību atbalstam, kad nav pieejama artilērija vai tuvais gaisa atbalsts.

Mīnmetējs spēj atklāt uguni jebkurā diennakts laikā, jebkuros laika apstākļos, turklāt ātri un ar samērā augstu precizitāti, kas nav mazsvarīgi. Mīnmetējs ir savā veidā unikāls ierocis, jo tas šauj ar augstu trajektoriju, tāpēc tam neeksistē tā sauktais neķerlauks. Taču, lai mīnmetējs kalpotu savam mērķim, ir nepieciešami labi apmācīti karavīri.

Mīnmetēju vienību struktūra visā pasaulē ar dažām niansēm ir gandrīz vienāda:

• mīnmetēju apkalpes — katrs karavīrs apkalpes sastāvā ir atbildīgs par sava uzdevuma pēc iespējas ātrāku un precīzāku izpildi;
• šaušanas datu sagatavošanas centrs — vienības smadzeņu centrs, kas to vada, pieņem uguns izsaukumus, sagatavo šaušanas datus un nodod tos tālāk mīnmetēju apkalpēm, pēc vajadzības tam jāveic arī uguns atbalsta koordinācija;
• priekšējie novērotāji — atrodas kopā ar kājniekiem apvidū un nosaka mērķa koordinātas, raksturo to un pēc tam koriģē uguni.

Kas jādara, lai kļūtu par mīnmetējnieku? Vai jābūt kādām sevišķām īpašībām, kas palīdz apgūt šo specialitāti?

Lai kļūtu par mīnmetējnieku, ir jābūt labi apmācītam kājniekam. Kaut kādas sevišķas prasmes nav nepieciešamas, jo gandrīz jebkuru var apmācīt šajā specialitātē un gandrīz jebkuram var piemeklēt amatu mīnmetēju vienību struktūrās pēc viņa spējām. Lai mīnmetēju vienība varētu izpildīt kaujas uzdevumu, vajadzīgi aptuveni 10 specialitāšu pārstāvji. Vārds «mīnmetējnieks» ietver dažādus speciālistus, piemēram, tie ir šaušanas datu skaitļotāji, tēmētāji, mīnmetēju komandieri, lādētāji, munīcijas sagatavotāji, priekšējie novērotāji, sakarnieki, autovadītāji un komandējošais sastāvs. Un, tikai visiem šiem speciālistiem kopā darbojoties, tiek panākts rezultāts, proti, tiek izpildīts uzdevums.

 

Attēlā - Latvijas armijas mīnmetējnieki mācību Sabre Strike laikā, imitējot ienaidnieka uzbrukuma atvairīšanu.

Kāds ir mīnmetējnieka galvenais uzdevums?

Galvenais uzdevums mīnmetējniekiem ir tikai viens — pēc iespējas īsākā laikā vajadzīgajā vietā un ar nepieciešamo efektu sniegt uguns atbalstu ar mīnmetējniekiem pieejamo munīciju.

Tā ir:

• šķembu–fugasa mīna (kājnieku, tehnikas un cita veida mērķu iznīcināšanai),
• apgaismes mīna (nodrošina kaujas lauka izgaismošanu diennakts tumšajā laikā),
•  dūmu mīna (spēj nodrošināt konkrēta rajona aizdūmošanu, piemēram, ja mūsu spēki vēlas veikt manevru un tiem šī uzdevuma veikšanai ir nepieciešams dūmu aizsegs).

Dāvis Stalts, Tēvijas Sargs.

Foto: Kapteiņa Jura Burka personiskais arhīvs.

Dalies ar šo ziņu