Latvijā būs jauna profesija: militārais paramediķis

Sargs.lv

Latvijā būs jauna profesija: militārais paramediķis

Latvijā tiks ieviesta militārā paramediķa profesija. Nacionālo bruņoto spēku karavīrus īpaši apmācīs tieši kaujas apstākļos gūto ievainojumu ārstēšanā starptautiskajās operācijās. Paramediķus varēs izmantot arī palīdzības sniegšanai bīstamās zonās un ārkārtas situācijās Latvijā.

Saeimas komisijās šobrīd tiek izskatīti grozījumi Ārstniecības likumā, to paredzēts papildināt ar sadaļu par jaunu – militārā paramediķa – profesiju. Šajā profesijā tiks apmācīti Nacionālajos bruņotajos spēkos dienošie karavīri, kuri, atšķirībā no citām ārstniecības personām, tiks sagatavoti darbam kaujas apstākļos. Viņi būs ieguvuši attiecīgu izglītību, lai pildot militārā dienesta pienākumus, gan Latvijā, gan ārzemju misijās varētu novērtēt pacienta veselības stāvokli un sniegtu neatliekamo medicīnisko palīdzību.

Likumprojekta autori norāda, ka bruņotajiem spēkiem ir nepieciešami profesionāli sagatavoti militārie paramediķi:

Valsts ir atbildīga par Latvijas kontingenta karavīru pirmā līmeņa medicīnisko nodrošinājumu starptautisko operāciju ietvaros. Šādu profesionāļu sagatavošana uzlabos arī valsts gatavību ārkārtas situācijām.

Katastrofu medicīnas centra pārstāve Ruta Jakušonoka intervijā Latvijas Radio atzina, ka īsto mediķu vieta nav tur, kur lido lodes, jo tie nav ārsta profesijas ikdienas apstākļi. Viņa uzsvēra, ka citās valstīs militārā paramediķa profesija pastāv jau daudzus gadus. „Pirms diviem gadiem mēs piedalījāmies apmācības kursā Alūksnē, kur pasniedzēji bija norvēģu kara ārsti un mediķi. Viņi brīnījās par to, ka mūsu ārstniecības personas tiek sūtītas misijā ar tādu domu, ka viņas iet kaujas laukā un tur strādā. Jo viņi nevar paskriet ar bruņuvesti mugurā, nerunājot par to, ka ārstus vai māsiņas var ievainot. Tad viņi var kļūt par nastu karavīram, kuram jārūpējas arī par mediķi, kurš pats nevar aizkļūt prom no šīs vietas.”

Savas profesionālās prasmes neatliekamās medicīniskās palīdzības sniegšanā militārais paramediķis kvalifikācijai atbilstošā apjomā militārā dienesta laikā varēs uzturēt neatliekamās medicīniskās palīdzības iestādes brigādē tiešā neatliekamajā medicīnā sertificētas ārstniecības personas vadībā un uzraudzībā.

Militārā paramediķa profesijā varēs strādāt karavīri, kuri ieguvuši attiecīgu pirmā līmeņa profesionālo augstāko izglītību. Plānots, ka likuma grozījumi būs spēkā no 1.aprīļa.

Dalies ar šo ziņu