Lietuvas armija oficiāli pieņem Vācijā ražotās kājnieku kaujas mašīnas "Boxer"

Tehnika un ekipējums
LETA--BNS
Boxer
Foto: kam.lt

Lietuvas armija militārajā bāzē Jonavas rajona Ruklā otrdien oficiāli pieņēmusi kājnieku kaujas mašīnas "Boxer", ko tā iepērk no Vācijas, un nomainījusi to nosaukumu pret "Vilkas" ("Vilks").

Lietuvas armija oficiāli pieņem Vācijā ražotās kājnieku kaujas mašīnas "Boxer"

"Šī ir Lietuvas armijai un visai aizsardzības sistēmai ļoti nozīmīga diena. Tas ir ambiciozs armijas modernizācijas projekts," paziņoja Lietuvas aizsardzības ministrs Raimunds Karoblis.

Viņš pauda pārliecību, ka iepirkums veicinās to, lai "Lietuvas armija kļūtu spēcīgāka un Lietuva kļūtu drošāka". Tāpat ministrs piebilda, ka kājnieku kaujas mašīnu iegāde ir nozīmīga investīcija Lietuvas militārajās spējās.

"Tas ir ļoti nozīmīgs vēstījums sabiedrotajiem un potenciālajiem ienaidniekiem, ka mēs reāli raugāmies uz savu drošību un atbilstoši reaģējam, un esam gatavi aizsargāties," klāstīja Lietuvas aizsardzības ministrs.

Kaujas mašīnu nodošanas un pieņemšanas ceremoniju apmeklēja arī pārstāvji no "Boxer" ražotāja, Vācijas konsorcija ARTEC, kā arī no Kopīgā bruņojuma sadarbības organizācijas (OCCAR), kas bija vidutājs darījumā. OCCAR pārstāvis Lietuvas pusei simboliski pasniedza kājnieku kaujas mašīnas atslēgu.

Lietuvas bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Vītauts Žuks sacīja, ka "Vilkas" ir ilgi gaidīts pastiprinājums sauszemes spēku kaujas spējām un ir signāls, ka Lietuva nopietni uztver savu drošību.

ARTEC "Vilkas" ražoja pēc Lietuvas Bruņoto spēku prasībām. Tās aprīkotas ar Izraēlā ražotiem kaujas torņiem, 30 milimetru lielgabaliem "MK-44S" un prettanku raķetēm "Spike LR", kā arī citu specializēto aprīkojumu un elektroniskajām sistēmām.

Armijas instruktori otrdien žurnālistiem stāstīja, ka desmit Lietuvas karavīri Vācijā ir apmācīti darbam ar kājnieku kaujas mašīnām, un pēc tam mācības turpinājušās Lietuvā. Ir izveidota mācību programma, kas tiks izmantota citu Lietuvas karavīru apmācībās. Līdz šim ap 40 karavīru ir apmācīti darbam ar "Boxer".

Šis pirkums ir lielākais Lietuvas Bruņoto spēku vēsturē, un tā kopējā summa sasniedz 386 miljonus eiro.

Jau ziņots, ka Lietuva saskaņā ar 2016.gadā parakstītu līgumu no Vācijas iepērk 88 šādas bruņumašīnas, ko paredzēts piegādāt līdz 2021.gada nogalei, bet šā gada laikā Lietuvai būtu jāsaņem 15 mašīnas.

Ar tām tiks apgādāti Lietuvas armijas Sauszemes spēku bataljoni Alītā un Ruklā, kas veido armijas ātrās reaģēšanas spēku pamatus.

Divas mašīnas bez kaujas torņiem un prettanku sistēmām Lietuvai tika piegādātas jau 2017.gada decembrī, bet tās paredzētas karavīru apmācīšanai.

Jūnijā Lietuvai tika piegādātas divas pirmās kājnieku kaujas mašīnas "Boxer". Aizsardzības ministrija tolaik norādīja, ka pēc gadu ilgušiem izmēģinājumiem Vācijas un Nīderlandes poligonos un testēšanas centros sākusies šo mašīnu sērijveida ražošana.

Dalies ar šo ziņu