Igaunijas Emari aviobāzē atklāj par ASV līdzekļiem uzbūvētus infrastruktūras objektus

Ārvalstīs
LETA--ERR/BNS

Emari
Foto: v-srs Siim Verner Teder

Igaunijas Emari aviobāzē, kas ir viena no divām NATO Baltijas valstu gaisa patrulēšanas misijas bāzēšanās vietām, otrdien svinīgi atklāti trīs infrastruktūras objekti, kas uzbūvēti par ASV līdzekļiem.

Igaunijas Emari aviobāzē atklāj par ASV līdzekļiem uzbūvētus infrastruktūras objektus

"Šeit notiek ļoti daudz dažādu mācību, dažkārt šeit ir ļoti lielas NATO eskadriļas, un jābūvē jauni infrastruktūras objekti, lai mēs būtu nepieciešamajā līmenī," ceremonijā sacīja Igaunijas aizsardzības ministrs Jiri Luiks.

Jaunie objekti ir vēl viens angārs, štāba ēka un sprādzienbīstamu kravu perons. Šo objektu celtniecībai tika piešķirti 15 miljoni dolāru no ASV Eiropas Atturēšanas iniciatīvas (European Deterrence Initiative, EDI) Militārās būvniecības programmas.

"Projektēšana ilga deviņus mēnešus, celtnieciba - 15 mēnešus. Tik lielam projektam tas ir ļoti ātri," teica ASV gaisa spēku Eiropas un Āfrikas štāba loģistikas un inženierdarbu direktors brigādes ģenerālis Rojs Ogestins, kurš arī piedalījās ceremonijā.

"Savienotajām Valstīm ir zināmi fondi, lai saviem sabiedrotajiem austrumos uzbūvētu dažādus militāros objektus, un šeit mēs redzam labu piemēru šiem plāniem," teica Luiks.

"Mums ir 126 projekti 26 valstīs - piemēram, Lietuvā, Bulgārijā, Rumānijā, Lielbritānijā, Luksemburgā un citur. Mēs investējam, lai nostiprinātu savu militāro potenciālu un radītu apstākļus ātrākai reaģēšanai uz draudiem," norādīja Ogestins.

Savukārt Igaunijas Gaisa spēku komandieris pulkvedis Rīvo Valge teica, ka "Emari aviobāzes attīstīšana notiek vairāk nekā gadu, un process turpinās".

ASV valdība izveidoja EDI 2014.gadā, un kopš 2015.gada Igaunijas Emari aviobāzes un Tapas militārās bāzes attīstīšanai no EDI līdzekļiem piešķirti 32 miljoni dolāru.

NATO sāka Baltijas valstu gaisa telpas patrulēšanas misiju 2004.gadā, kad Latvija, Igaunija un Lietuva iestājās Ziemeļatlantijas aliansē. Misijas galvenā bāze ir Šauļos, Lietuvā, bet kopš 2014.gada Emari ir misijas otrā bāze.

Dalies ar šo ziņu