Mācībās “Open Spirit 2017” atrod un neitralizē 58 sprādzienbīstamus priekšmetus

Militārās mācības
Sargs.lv
Open spirit
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

31. augustā noslēdzās ikgadējās starptautiskās militārās mācības “Open Spirit 2017”, kuru laikā atrasti un neitralizēti 58 sprādzienbīstami priekšmeti, tostarp 56 mīnas un divas torpēdas. Mācību “Open Spirit 2017” mērķis ir iznīcināt no Pirmā un Otrā pasaules kara laikiem palikušos sprādzienbīstamos priekšmetus, uzlabojot kuģošanas drošību Baltijas jūrā.

Mācībās “Open Spirit 2017” atrod un neitralizē 58 sprādzienbīstamus priekšmetus

“Esam gandarīti par šī gada operācijas rezultātiem. Lai gan vēl priekšā daudz darba, jo Baltijas jūras dzelmē gulošo sprādzienbīstamo priekšmetu skaits ir ievērojams, ikkatra atrastā un iznīcinātā mīna ir solis pretī kuģošanai drošākai jūrai,” norāda operācijas “Open Spirit 2017” spēku grupas komandieris komandleitnants Jānis Auce.

Komandleitnants Jānis Auce uzsver: “Operācijas “Open Spirit 2017” dalībnieku augstā profesionalitāte un sniegums mācību laikā ir atzinīgi novērtējams. Šogad mācībās piedalījās 15 kuģi un piecas ūdenslīdēju atmīnētāju komandas no 10 valstīm un mēs varējām redzēt labu Latvijas Jūras spēku un sabiedroto valstu Jūras spēku sadarbību un savietojamību.”

Latvijas Jūras spēku vadītajā operācijā šogad piedalījās 15 kuģi un piecas ūdenslīdēju atmīnētāju komandas no 10 valstīm – Beļģijas, Kanādas, Igaunijas, Francijas, Vācijas, Latvijas, Lietuvas, Norvēģijas, Polijas un Lielbritānijas. Mācībās piedalījās arī Baltijas valstu kuģu eskadra (BALTRON) un NATO 1.pastāvīgā jūras pretmīnu grupa (SNMCMG1).  Latviju tajās pārstāvēja pretmīnu kuģi M-04 “Imanta” un M-08 “Rūsiņš”, kā arī štāba un apgādes kuģis A-90 “Varonis”. Savukārt Latvijas Jūras spēku flagmanis A-53 “Virsaitis” pārstāvēja NATO vienību SNMCMG1.

Mācības norisinājās no 18. līdz 31. augustam un tajās piedalījās vairāk nekā 600 karavīru.  

Mācības “Open Spirit” rotācijas kārtībā notiek kādā no Baltijas valstīm, un to uzdevums ir attīrīt kuģošanas ceļus un zvejas rajonus no Baltijas jūras dzelmē palikušajiem sprādzienbīstamajiem priekšmetiem, tādējādi samazinot iespējamos riskus kuģošanas drošībai. Starptautiskās mācības palīdz pilnveidot arī štābu, mīnu kuģu un to ūdenslīdēju atmīnētāju komandu sadarbību un savietojamību, taktiku un procedūras NATO un programmas Partnerattiecības mieram (PfP) vienību starpā.

Dalies ar šo ziņu