Atjaunināta Lietuvas Nacionālās drošības stratēģija

Ārvalstīs
BNS
Karoblis
Foto: Foto: kam.lt

Lietuvas aizsardzības ministrs Raimunds Karoblis paudis gandarījumu, ka attiecībā uz stratēģiju panākts vispārējs politiskais konsenss, un izteicis cerību, ka Seims to apstiprinās. Dokumentā salīdzinājumā ar agrāko variantu paredzēts jau 2018. gadā panākt, ka aizsardzības mērķiem tiek atvēlēti 2% iekšzemes kopprodukta.

Atjaunināta Lietuvas Nacionālās drošības stratēģija

Pēc viņa teiktā, lielāka skaidrība attiecībā uz izredzēm palielināt finansējumu pēc 2018. gada radīsies, sākot veidot 2019. gada budžetu.

Stratēģijas atjauninātajā variantā norādīts, ka Lietuvas drošības vidi īpaši negatīvi ietekmē "Krievijas Federācijas darbības, kas pārkāpj starptautiskās normas un grauj (..) Eiropas drošības arhitektūru".

"Agresija pret kaimiņvalstīm, Krimas aneksija, pie Lietuvas un citu valstu robežām savilktais Krievijas modernais bruņojums, plaši ofensīva rakstura manevri, gatavība izmantot gan militāros, gan ekonomiskos, enerģētiskos, informatīvos un cita veida civilos līdzekļus, kas vērsti pret kaimiņvalstīm, spēja izmantot kaimiņvalstu iekšējās problēmas, kā arī gatavība vērst kodolieročus pret valstīm, kurām tādu nav, uzskatāma par izaicinājumu Lietuvas un visas eiroatlantiskās kopienas drošībai," teikts stratēģijas projektā.

Lietuvas Nacionālās drošības stratēģija pēdējo reizi pārskatīta 2012. gadā. Ņemot vērā pārmaiņas drošības situācijā, iepriekšējā valdība bija izstrādājusi atjauninātās stratēģijas projektu un iesniegusi to pagājušā sasaukuma Seimā, bet to izskatīt sāka jaunā parlamenta Nacionālās drošības un aizsardzības komiteja.

Lietuvas Valsts drošības departamenta (VSD) vadītājs Darjus Jaunišķis norādījis, ka stratēģijā pieminētie apdraudējumi ir labi zināmi, bet to apkarošanai departaments vēlētos "plašāku rīcības telpu", konkrētu likumdošanas aktu pieņemšanu. Izlūkdienests jau tika rosinājis paredzēt kriminālatbildību par dezinformāciju, lai stiprinātu valsts informatīvo drošību, bet tā iesniegtais likumprojekts saņēma kritiku par vārda brīvības ierobežošanu un līdz apspriešanai nenonāca.

Kā apdraudējumi minēts arī augošais reliģiskais ekstrēmisms un nosacījumi terorisma un nekontrolētas migrācijas attīstībai.

Dalies ar šo ziņu