Zviedrijas izlūkdienesta vadītājs: Lielākais kiberuzbrukumu avots ir Krievija

Ārvalstīs
BNS/ The Local
Zviedrija
Foto: Foto: Novikov Aleksey

Krievija ir galvenais pret Zviedriju vērsto kiberuzbrukumu un tā dēvēto ietekmes operāciju avots, paziņojis Zviedrijas Armijas izlūkošanas un drošības dienests (MUST).

Zviedrijas izlūkdienesta vadītājs: Lielākais kiberuzbrukumu avots ir Krievija

MUST vadītājs ģenerālmajors Gunārs Karlsons svētdienas vakarā pārraidītajā intervijā sabiedriskās televīzijas STV raidījumam "Agenda" atklāti norādīja uz Krievijas mēģinājumiem ietekmēt Zviedriju.

"Man ir visai viegli pateikt - daudzām aktivitātēm, kurām esam tikuši pakļauti, ir nepārprotams sūtītājs. Viņi vairāk vai mazāk var tikt tieši izsekoti. Tas var attiekties uz nepatiesas informācijas izplatīšanu, patiesības sagrozīšanu un dažu argumentu izcelšanu uz citu rēķina, apgrūtinot iespēju gūt skaidru ainu par notiekošo," atzina Karlsons.

Viņš piebilda, ka kiberuzbrukumi, kuru mērķis cita starpā ir gūt piekļuvi izlūkošanas informācijai, sākušies jau sen un joprojām turpinās.

"Tie ir nopietni draudi, jo dažādos veidos tie var iespiesties pašos demokrātijas pamatos un ietekmēt demokrātisko lēmumu pieņemšanu," uzsvēra MUST vadītājs.

Viņš piebilda, ka MUST bieži novēro arī pret Zviedriju vērstas ietekmes operācijas, kuru mērķis ir ietekmēt konkrētu grupu rīcību. Kā piemēru viņš minēja viltotu vēstuli, kuras autors šķietami bijis aizsardzības ministrs Pēters Hultkvists.

"To bija viegli atmaskot, taču tas nepārprotami bija vērsts pret Zviedriju. Atsevišķas ietekmes operācijas bieži nav tās, kas nodara lielāko kaitējumu, taču tās draud novest pie vispārējas neuzticības informācijai," uzsvēra Karlsons.

Zviedrijas Drošības policijas ("Säpo") pagājušā gada ziņojumā jau tika atzīts, ka Krievijas spiegošana, kas vērsta pret valsti, ir "plaša".

Dalies ar šo ziņu