Lietuva nākamgad aizsardzības budžetu plāno palielināt par 150 miljoniem eiro

Ārvalstīs
LETA-BNS
Lietuva, Latvija, karavīri
Foto: Foto: Aizsardzības ministrija

Lietuvas 2017. gada aizsardzības budžetu nākamgad ir iespējams palielināt vēl par 150 miljoniem eiro, lai tas sasniegtu 725 miljonus eiro, žurnālistiem apliecinājis Lietuvas finanšu ministrs Rimants Šadžus.

Lietuva nākamgad aizsardzības budžetu plāno palielināt par 150 miljoniem eiro

Kā liecina Aizsardzības ministrijas dati, tādā gadījumā aizsardzības finansējums sasniegtu 1,77% no iekšzemes kopprodukta.

Ministrs norādījis, ka papildu līdzekļus paredzēts atrast, samazinot valsts pārvaldes izdevumus, bet precīzi skaitļi kļūs zināmi, apstiprinot nākamā gada budžetu.

Minētais aizsardzības izdevumu palielinājums paredzēts Finanšu ministrijas izstrādātajā 2017.-2019. gada valsts budžeta projektā, ko 16.maijā sanāksmē izskatīja Lietuvas valdība.

"Valsts aizsardzības potenciāla stiprināšanai mēs nākamgad atvēlēsim prāvus papildu līdzekļus, kas noskaidrosies, iesniedzot budžetu Seimam, bet to mēs darīsim tā, lai pildītu fiskālās disciplīnas prasības," sacījis finanšu ministrs.

Kā savukārt norādījis aizsardzības ministrs Juozs Oleks, plānotie papildu līdzekļi tiks atvēlēti karavīru uzturēšanai, armijas modernizēšanai, kājnieku kaujas mašīnu, pretgaisa un prettanku aizsardzības bruņojuma iegādei. Iecerēts arī turpināt bruņoto spēku infrastruktūras uzlabošanu, paplašināt un modernizēt mācībām paredzētos poligonus.

Šā gada Lietuvas valsts budžets paredz, ka aizsardzībai tiek atvēlēti 575 miljoni eiro, kas ir 1,48% no iekšzemes kopprodukta (IKP).

J. Oleks paziņojis, ka valdība ir apņēmusies 2018. gadā sasniegt NATO rekomendēto aizsardzības budžeta līmeni - 2% no IKP.

Jautāts, vai Lietuva gatavojas aprobežoties ar šiem 2%, aizsardzības ministrs atbildējis, ka tas būs atkarīgs no Lietuvā dislocēto sabiedroto spēku karavīru vajadzībām un ģeopolitiskās situācijas.

"Taču vispirms mēģināsim kopīgiem spēkiem sasniegt šo minimumu, kas arī nav pārāk viegli izdarāms," viņš piebildis.

Aizsardzības budžetā attiecībā pret iekšzemes kopproduktu Lietuva ilgstoši ir atpalikusi no citām NATO valstīm, tomēr, reaģējot uz Krievijas darbību Ukrainā un agresiju Baltijas jūras reģionā, Lietuva konsekventi palielina aizsardzības finansējumu. Parlamentā pārstāvētās partijas vienojušās sasniegt 2% līmeni līdz 2020.gadam, tomēr tās pieļauj, ka mērķi varētu sasniegt arī agrāk.

Dalies ar šo ziņu