Zviedrijas sabiedrību par valsts robežas pārkāpumiem informēs dažu stundu laikā

Ārvalstīs
Pēc thelocal.se materiāliem
Hultkvists
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Zviedrijas valdība nolēmusi palielināt caurskatāmību, turpmāk dažu stundu laikā informējot sabiedrību par gadījumiem, kad citu valstu lidmašīnas pārkāpj Zviedrijas gaisa telpu, kā arī par kuģiem, kas pārkāpj jūras robežas.

Zviedrijas sabiedrību par valsts robežas pārkāpumiem informēs dažu stundu laikā

Zviedrijas bruņotie spēki informē, ka šogad vien Zviedrijas robežas pārkāptas jau desmit reižu. 2014. gadā šādi pārkāpumi tika veikti 13 reižu, kamēr 2011. gadā - tikai trīs reizes.

Atšķirībā no kaimiņvalstīm – piemēram, Somijas, kas nekavējoties publicē informāciju, ja tiek pārkāptas tās gaisa telpas robežas, dažkārt pat pievienojot gaisa kuģa fotogrāfiju, – Zviedrija līdz šim lielākoties šos incidentus noklusēja.

Zviedrijas aizsardzības ministrs Pēters Hulkvists 16. septembrī intervijā “Dagens Nyheter” apstiprināja, ka turpmāk bruņotie spēki ziņos par pārkāpumiem dažu stundu laikā.

“Mūsu mērķis ir kļūt tikpat atklātiem kā Somijai, lai sabiedrība zinātu, kas notiek valstī. Tas ir būtiski, ņemot vērā augošo militāro mācību skaitu un palielināto aktivitāti Baltijas jūrā,” sacīja ministrs.

Saskaņā ar jaunajiem noteikumiem bruņotajiem spēkiem būs jāinformē Zviedrijas valdība par robežas pārkāpumiem četru stundu laikā pēc notikušā; pēc tam valdība izlems, vai nekavējoties informēt sabiedrību.

Sešas stundas pēc pārkāpuma bruņotajiem spēkiem būs jāinformē sabiedrību, publicējot notikušā pārkāpuma detaļas savā interneta vietnē.

Šī nostājas maiņa saistīta ar Krievijas palielināto militāro aktivitāti pie Zviedrijas robežām pagājušā gada laikā.

Pagājušogad oktobrī notika nedēļu ilga Krievijas zemūdenes meklēšana netālu no Stokholmas.

Arī vairāki gaisa telpas pārkāpumi, ko veikuši Krievijas militārie lidaparāti, raisījuši bažas Zviedrijas sabiedrībā.

Dalies ar šo ziņu