Noslēgušās XIII Baltijas karavīru sporta spēles

Sports
Sargs.lv
sporta spēles
Foto: Foto: Rekrutēšanas un jaunsardzes centrs

Rīgā no 11. - 13. augustam norisinājās XIII Baltijas karavīru sporta spēles, kurās piedalījās Latvijas, Lietuvas un Igaunijas bruņoto spēku komandas, kopā vairāk nekā 200 karavīru, zemessargu, jaunsargu un kadetu.

Noslēgušās XIII Baltijas karavīru sporta spēles

XIII Baltijas karavīru sporta spēlēs karavīri sacentās tādās disciplīnās kā militārā pieccīņa, peldēšana, kross, pludmales volejbols, granātas mešana uz precizitāti, orientēšanās, strītbols, mini futbols, sporta makšķerēšana un šahs.

Sacensības notika dažādās grupās – karavīri, jaunsargi un kadeti.

Latvieši izcīnīja pirmās vietas militārajā pieccīņā – individuālajā sacensībā uzvarēja dižkareivis Dainis Sepe, komandās – Latvijas komanda, kurā bija dižkareivis Dainis Sepe, kapteinis Māris Ābele, kapteinis Oskars Blaus.

„Bija pietiekami sīva konkurence, pazīstami cilvēki, kas piedalās pasaules čempionātos, tā ka atslābt nebija laika,” uzsver dižkareivis Sepe, vienlaikus piebilstot, ka mājās ir vieglāk startēt nekā ārzemēs.

Arī kadetu konkurencē individuāli pirmās vietas ieguva Latvijas kadeti – Gerda Miglava un Matīss Bajārs; komandu konkurencē Latvijas un Lietuvas kadeti dalīja pirmo vietu. Šaušanā pirmās trīs vietas izcīnīja latvieši – 1. vieta Guntim Inauskim, otrā – Raivo Deklavam, trešā – Emīlam Latišam. Arī sporta makšķerēšanā pirmās divas vietas Latvijas zemessargiem – Pēterim Līderim un Mārim Kārkliņam.  

Peldēšanā brīvajā stilā 100 metru distancē brīvajā stilā pirmās vietas ieguva Latvijas zemessargi – Jolanta Grugule un Jānis Freimanis. J.Grugule izcīnīja pirmo vietu arī 200 metru distancē brīvajā stilā un 100 metru distancē brasā. Arī jaunsargi izcīnīja pirmās vietas brīvajā stilā 50 metru peldējumā – uzvaras laurus plūca Ruta Aizupiete un Roberts Kozlovs no Latvijas. 

Pludmales volejbolā uzvaru izcīnīja Latvijas komanda. Futbolā laurus plūca Igaunijas komanda, savukārt strītbolā uzvarēja Latvijas komanda. Šahā pirmo vietu ieguva Igaunijas kareivis Aleksandrs Volodins.

„Katra valsts organizē sacensības tādās disciplīnās, kādas iespējams noorganizēt konkrētās valsts bāzēs,” uzsver majors Vents Graudiņš, Sporta kluba priekšnieks. Rīgai ir vairāki plusi – pie Apvienotā štābā nesen atjaunots peldbaseins, kur notiek sacensības peldēšanā, savukārt Aizsardzības akadēmijā ir viena no labākajām šķēršļu joslām militārajā pieccīņā. 

Sacensības notika Starptautiskās militārās sporta asociācijas (CISM) sadarbības ietvaros.  Tām ir reģionāls raksturs. Šādas sacensības Latvijā notiek piekto reizi.

Atklājot sporta spēles, Aizsardzības ministrijas parlamentārais sekretārs Andrejs Panteļējevs sacīja: „Starptautisko karavīru sporta spēļu moto ir „Draudzība caur sportu”, atgādina mums šo spēļu nozīmi.  Esmu pārliecināts, ka šīs sacensības būs iespēja stiprināt draudzību un solidaritāti Baltijas valstu karavīru, zemessargu un jaunsargu vidū. Šajā strauji mainīgajā ģeopolitiskajā vidē vienotība ir tikpat nozīmīga kā militāro spēju pilnveidošana”.

Baltijas karavīru sporta spēles aizsākās pirms 13 gadiem, un pirmās notika tieši Rīgā.

„Šo gadu laikā sacensības Latvijā tikušas organizētas gan Alūksnē, gan Ādažos, bet 2015.gadā tās atkal notiek Rīgā,” uzsver majors Graudiņš. Tāpat viņš atklāj, ka sacensības kļūst plašākas – piemēram, Lietuva bija uzaicinājusi piedalīties arī Polijas karavīrus, savukārt Somija izteikusi vēlmi ar savu hokeja komandu piedalīties nākamajās Baltijas karavīru ziemas sporta spēlēs.

Dalies ar šo ziņu