Latvijas vadītā Baltijas valstu mīnu kuģu eskadra piedalīsies mācībās „Baltops”

Militārās mācības
A-53
Foto: Foto: Aizsardzības ministrija

Jūras spēku flotiles vadītā Baltijas valstu mīnu kuģu eskadra (BALTRON) no 5. līdz 20. jūnijam piedalīsies vienās no lielākajam jūras mācībām -„Baltops” -, kas ASV vadībā Baltijas jūrā tiek rīkotas kopš 1972. gada.

Latvijas vadītā Baltijas valstu mīnu kuģu eskadra piedalīsies mācībās „Baltops”

Mācībās „Baltops”, kuras šogad notiks jau 43. reizi, Latviju pārstāvēs Jūras spēku flotiles Mīnu kuģu eskadras kuģis A-53 "Virsaitis", kas vienlaikus tiks izmantots eskadras štāba vajadzībām. Latvija tajās piedalās kopš 1996. gada.

Mācību laikā eskadras štābs, kurā savus pienākumus pilda Latvijas un Lietuvas virsnieki, pastiprināsies ar pretmīnu speciālistiem no Vācijas, Polijas, Dānijas un ASV.

Tas vadīs vienu no „Baltops” kuģu grupām, kuras sastāvā būs 10 pretmīnu kuģi un divi tālvadības kuģi (droni) no sešām Ziemeļatlantijas alianses dalībvalstīm, kas ir teju piektā daļa no kopējo mācībās iesaistīto kuģu skaita.

BALTRON komandieris, Jūras spēku flotiles kapteiņleitnants Jānis Auce uzskata, ka eskadra ir gatava šī uzdevuma izpildei: „Mācībām esam gatavojušies jau vairākus mēnešus. Protams, ka jebkura jauna uzdevuma izpilde vienmēr ir saistīta ar uzticēšanos saviem spēkiem un iegūtajām zināšanām, kā arī dažāda veida izaicinājumiem. Man ir prieks veikt ieguldījumu vienības attīstībā, un tā ir lieliska iespēja pašam apgūt jaunas prasmes un praksē pielietot esošās zināšanas.”

Šī grupa trenēsies veikt augstas intensitātes pretmīnu operācijas draudu apstākļos, sniedzot atbalstu desanta izcelšanas operācijai, kuru veiks vairāk nekā 750 amfībiju vienību karavīri.

Atbalsts šādai operācijai eskadrai būs jaunums, atzīst tās komandieris.

„Personīgi man un BALTRON štābam šī būs jauna pieredze. Šāda līmeņa mācības Baltijas jūrā notiek tikai reizi gadā, un tā ir lieliska iespēja iemācīties ko jaunu. Šo iespēju mums nepieciešams izmantot, lai nākotnē spētu šādus uzdevumus izpildīt,” uzsver kapteiņleitnants Jānis Auce.

„Baltops”  ir lielākās Baltijas jūrā notiekošās starptautiskās jūras spēku mācības, kas notiek katru gadu un kurās piedalās NATO un programmas „Partnerattiecības mieram” dalībvalstis. Šogad tās ir iekļautas arī NATO vadīto mācību sērijā „Allied Shield”.

Pilnveidojot sadarbību starp vienībām un dažādiem spēku veidiem, tās būs vērtas uz jūras un amfībiju operācijām, pilnveidojot iemaņas jūras aizlieguma (veto), pārmeklēšanas un konfiskācijas uzdevumu izpildē, kā arī pretgaisa, pretzemūdeņu, pretmīnu un kuģu cīņā, kā arī jūras helikopteru un desantēšanas operācijās.

„Šīs mācības ir nozīmīga iespēja mūsu spēkiem, kā sabiedrotajiem, tā arī partneriem, uzlabot spējas sadarboties un stiprināt iemaņas, kas nepieciešamas reģionālās drošības stiprināšanā. Mācības notiks patiesi kopīgā vidē, un es sagaidu iespēju strādāt kopā un mācīties no tik daudzām valstīm un spēka veidiem,” saka viceadmirālis Džeims Fadžo, ASV 6.flotes un NATO Jūras kaujas un atbalsta spēku komandieris, kuram šogad uzdots nodrošināt mācību norisi.

Mācības vadīs ASV Jūras spēku Eiropā un Āfrikā un 6. flotes štābs Itālijā, Neapolē.

Mācības sāksies Polijas pilsētas Gdiņas ostā, bet to aktīvā fāze norisināsies Polijas, Vācijas, Zviedrijas un Dānijas teritoriālajos ūdeņos.

ASV rīkotajās jūras mācībās „Baltops”, piedalīsies aptuveni 5 600 karavīru no 14 alianses dalībvalstīm, tostarp arī Latvijas, kā arī trijām partnervalstīm – Somijas, Zviedrijas un Gruzijas.

Ziemeļatlantijas aliansi mācībās pārstāvēs NATO 2.pastāvīgā Jūras spēku grupa, NATO 1. pastāvīgā jūras pretmīnu grupa un NATO Agrās brīdināšanas un kontroles sistēmas jeb AWACS lidmašīnas.

Kopumā mācībās būs iesaistīti teju 50 kuģi un zemūdene, kā arī aptuveni 60 dažāda veida gaisa kuģi, tostarp ASV bumbvedēji „B-52”. Tāpat mācībās būs iesaistīti ASV iznīcinātāji „F-16”, kas nodrošinās pretinieka spēku uzdevumu veikšanu, jūras patruļlidmašīnas  „P-3” un  „P-8”, Vācijas „Tornado”, Zviedrijas „Grippen” un ASV degvielas uzpildes lidmašīnas „KC-135”. Arī mācībās iesaistīto helikopteru skaits būs ievērojams:  „Seahawks”, „CH124”, „TH-70”, „UH-60” Blackhawk, Merlins, „CH-47” Chinook un „AH-64” Apache.

Vairāk nekā 700 karavīru no Zviedrijas, Somijas, Lielbritānijas un ASV veidos apvienotos desanta spēkus.

Jūras mācībās „Baltops” piedalīsies 300 Zviedrijas bruņoto spēku karavīri, tostarp 190 amfībiju kaujas rotas karavīri, desmit kaujas kuģi ar kuģu komandām un ekipējumu. Zviedrijas karavīri uzdevumus pildīs Kalskronā, Zviedrijas dienvidos, paziņoja Zviedrijas Bruņotie spēki.

„Mēs dzīvosim uz ASV amfībiju transporta kuģa „San Antonio, kurā vienlaicīgi var mitināties vairāk par 1000 karavīriem, un kas ir aprīkots ar helikopteriem, artilēriju un robotiem,” skaidroja majore Kristīna Svāna, Zviedrijas Amfībiju pulka preses virsniece.

Savukārt ASV apvienotajos desanta spēkos pārstāvēs jūras kājnieku rota, jūras pretterorisma vienība, 173. kājnieku brigādes desanta rota, Nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas elements un ASV Jūras mobilā konstrukciju vienība (SeaBees).

Lielbritānijas Aizsardzības ministrija paziņoja, ka mācībās „Baltops” piedalīsies Karalisko Jūras spēku helikopteru bāzes kuģis „Ocean”, fregate „Iron Duke” un mīnu kuģis „Quorn”, kurš darbosies NATO 1. pastāvīgā jūras pretmīnu grupas sastāvā. Jūras un Sauszemes spēku helikopteri darbosies no helikopteru bāzes kuģa, bet Karalisko Jūras kājnieku vienība iekļausies apvienotajos desanta spēkos. 

Lielbritānijas aizsardzības ministrs Maikls Felons uzsver, ka nozīmīgā loma, kas Lielbritānijas bruņotajiem spēkiem ir NATO mācībās „Allied Shield”, tai skaitā mācībās „Baltops” un „Saber Strike”, demonstrē Lielbritānijas ieguldījumu NATO sabiedroto drošībā.

„Dienot un piedaloties mācībās kopā ar citu valstu sauszemes, gaisa un jūras spēkiem, mēs uzlabojam savas spējas piedalīties apvienotās operācijās šobrīd un nākotnē, atbildot uz jebkuru draudu aliansei,”
uzsver Felons.

Mācības jau tradicionāli noslēgsies Vācijā, Ķīlē, kur notiks gadskārtējie starptautiskie jūrniecības svētki „Ķīles nedēļa”.

Tajos piedalīsies arī flotiles kuģis A-53 "Virsaitis", nodrošinot Latvijas pārstāvību pirmajā Ķīles konferencē, kurā runās par drošību Baltijas jūras reģionā. Piedaloties piemiņas pasākumos, Ķīles nedēļas ietvaros kuģa apkalpe godinās bojā gājušos jūrniekus.

Dalies ar šo ziņu