Lietuvas bruņotie spēki saņem pirmo no trim jaunajiem meklēšanas un glābšanas helikopteriem

Tehnika un ekipējums
LETA--ELTA
Lietuvas helikopters
Foto: Foto: kam.lt

Lietuvas Gaisa spēku aviācijas bāzē Šauļos otrdien nolaidies pirmais no trim jaunajiem helikopteriem "Eurocopter AS365N3+ Dauphin", kas kopīgi ar Vides ministriju iegādāts par Eiropas Savienības (ES) līdzekļiem un tiks izmantots arī dažādos meklēšanas un glābšanas darbos.

Lietuvas Bruņotie spēki saņem pirmo no trim jaunajiem meklēšanas un glābšanas helikopteriem

Plānots, ka abus pārējos helikopterus koncerns "Eurocopter" piegādās Lietuvai līdz šā gada beigām. Tie nomainīs Krievijā ražotos "Mi-8", kuru kalpošanas laiks tuvojas beigām.

"Mums ir svarīgi, lai piloti lidotu ar moderniem, jauniem un funkcionālākiem lidaparātiem," norādījis aizsardzības ministrs Jozs Oleks, piebilstot, ka šis helikopters būs paredzēts arī, lai pildītu Lietuvas saistības pret valstīm, kas veic NATO Baltijas valstu gaisa telpas patrulēšanas operāciju, proti, lai nodrošinātu meklēšanas un glābšanas funkcijas.

Ar Vides ministriju noslēgtais sadarbības līgums paredz, ka pirmos piecus helikoptera ekspluatācijas gadus Lietuvas Bruņotie spēki ik gadu atvēlēs vismaz 75 lidojuma stundas vides uzraudzībai un kontrolei. Tas tiks izmantots arī dažādos meklēšanas un glābšanas darbos, piemēram, jūrā pazudušu cilvēku meklēšanā, ugunsgrēku dzēšanā, slimnieku vai transplantēšanai paredzētu orgānu pārvešanai, un palīdzēs valsts un pašvaldību iestādēm ārkārtējās situācijās.

Līgumu par triju šādu helikopteru iegādi Lietuvas Bruņotie spēki ar koncernu "Eurocopter" parakstīja 2013. gada oktobrī. Kopējā projekta vērtība ir aptuveni 52 miljoni eiro. Šai cenā ietilpst ne tikai pašu lidaparātu un visu nepieciešamo ierīču iegāde, bet arī pilotu un apkalpojošā personāla sagatavošana un triju gadu garantijas apkope.

Lietuva nav pirmā Eiropas Savienības dalībvalsts, kas ES līdzekļus izmanto helikopteru iegādei. Līdzīgu pirkumu veikusi arī Spānija. Cenšoties taupīgi izmantot līdzekļus, daudzas Eiropas valstis arī izvēlas tādus pirkumus, kuri vienlīdz labi noder gan civilajām, gan militārajām vajadzībām.

Jaunais helikopters arī nelabvēlīgos laika apstākļos varēs veikt meklēšanas un glābšanas operācijas pat 200 kilometru attālumā no sava dežūrposteņa. Tas aprīkots ar vairāku tipu radiostacijām sakariem ar iekārtām uz zemes, jūrā un gaisā, kā arī ar koordinācijas centriem. Helikopteram ir arī sava radariekārta, kas var darboties meklēšanas un novērošanas režīmā, infrasarkano staru radars, meklēšanas starmetis un citas plašam uzdevumu klāstam nepieciešamas ierīces, kas, cita starpā, ļauj ieprogrammēt lidojuma maršrutu, mazinot apkalpes noslodzi un ļaujot tai vairāk koncentrēties uz pašu meklēšanas operāciju. Lidaparāts arī spēj autopilota režīmā turēties gaisā uz vietas un nav tik jutīgs pret vēja brāzmām.

Dalies ar šo ziņu