Lietuva un Somija pārbauda mobilizācijas sistēmu

Ārvalstīs
BNS, puolustusvoimat.fi

Lietuvas karavīri
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Lietuvas bruņotie spēki, vēlētos noskaidrot, cik liels mobilizēto iesaukto īpatsvars nepieciešamības gadījumā laikus sazināsies ar iesaukuma vienībām, 23. aprīlī veica mobilizācijas sistēmas pārbaudi. Savukārt Somijas Aizsardzības spēki paziņoja, ka maija sākumā izsūtīs vēstules vairāk nekā 900 000 rezervistiem vecumā no 18 līdz 60 gadiem.

Lietuva un Somija pārbauda mobilizācijas sistēmu

Vēstulēs tiks izskaidroti tie kara laika uzdevumi, kas būtu jāveic rezerves karavīriem, norādīja Aizsardzības spēku štābs.

Štābs uzsvēra, ka jautājums par vēstuļu nosūtīšanu rezerves karavīriem pieņemts 2013. gadā Aizsardzības spēku reformas laikā, lai ne tikai informētu, bet vienlaikus arī atjaunotu viņu personisko informāciju, piebilstot, ka tajās norādīs arī to vienību, kurā rezerves karavīrs ir iekļauts pēc struktūras reorganizācijas, kā arī viņu tiešos pienākumus.

Savukārt Lietuvā pēc iesaukuma paziņojuma saņemšanas 1000 rezerves karavīriem no Klaipēdas, Šauļiem, Panevēžas un Marijampoles rajoniem bija jāpaziņo iepriekš noteiktai iesaukuma vienībai par informācijas atjaunināšanu un medicīniskajām pārbaudēm, pastāstīja Lietuvas Bruņoto spēku Apvienotā štāba sabiedrisko attiecību pārstāvis kapteinis Donats Suchockis,

Apmēram 250 rezerves karavīri tika uzaicināti uz iesaukšanas centriem četrās Lietuvas pilsētās, kur tika veikta personas datu pārbaude un veselības stāvokļa novērtējums, sacīja kapteinis Donats Suchockis, uzsverot, ka veiktajā mobilizācijas sistēmas pārbaudē noskaidrots, ka 90% no rezervistiem ir piemēroti militārajam dienestam.

"Mūsu mērķis bija izveidot apakšvienību 100 karavīru sastāvā. Pamatojoties uz pašreizējiem datiem, varu teikt, ka šis mērķis ir sasniegts, un dažviet pat pārsniegts, piemēram, vairāk nekā 140 cilvēku ieradās Panevēža, Šauļos un Marijampolē arī ir vairāk nekā simts, Klaipēdā ir ap 90," pastāstīja kapteinis Donats Suchockis.

Viņš norādīja, ka apmēram 20-30 personas katrā rajonā iepriekš informēja, ka nevarēs ierasties iesaukšanas centrā, bet daži solīja, ka ieradīsies vēlāk.

"No tiem, kas ieradās, 10-20 personas nebija piemērotas," informēja Suchockis. "Rezultāti ir diezgan labi, jo mēs nezinājām, ko gaidīt no pirmajām tāda veida mācībām. Mūsu gaidas ir piepildītas, noskaņojums ir diezgan labs, viņi saprot, kādēļ ieradās un viņu motivācija ir diezgan liela," viņš piebilda.

Mobilizācijas sistēmas pārbaude ir sākums Lietuvas nacionālajām mācībām "Lightning Strike", kurās būs iesaistīti vairāk nekā 3000 karavīru un Aizsardzības, Iekšlietu un Veselības ministrijas, pašvaldību un Lietuvas Strēlnieku asociācijas pārstāvju.

Taktiskās lauka mācības notiks 4.-10. maijā, un to laikā būs praktiskā kiberaizsardzības sistēmas pārbaude dažādām ārkārtas situācijām un negadījumiem, kas pēc sava rakstura nav saistāmi ar agresijas aktiem. Bez citiem elementiem tiks simulēti arī uzbrukuma riski sašķidrinātās gāzes terminālim Klaipēdas ostā un Palangas lidostai. Operācijas vadīs Klaipēdas policija ar bruņoto spēku atbalstu.

Trešais mācību posms notiks 13. maijā ģenerāļa Silvestra Žukauska vārdā nosauktajā mācību poligonā Pabradē un 21.maijā Gaižūnu mācību poligonā Jonavas rajonā.

Dalies ar šo ziņu