Norvēģijas ziemeļos notiek kopš 1967. gada lielākās militārās mācības “Joint Viking”

Ārvalstīs
Pēc mynewsdesk.com materiāliem
Norvēģijas mācības
Foto: Foto: Thomas Nilsen

Norvēģija Finmarkas apgabalā, kas robežojas ar Krieviju, īsteno kopš 1967. gada lielākās militārās mācības ”Joint Viking”, kurās piedalās 5000 karavīru no visiem spēku veidiem un pavēlniecībām. Mācības norisinās smagos subarktiskos ziemas apstākļos un tās ilgs desmit dienas – līdz 18. martam.

Norvēģijas ziemeļos notiek kopš 1967.gada lielākās militārās mācības “Joint Viking”

“Mācību “Joint Viking” mērķis ir pārbaudīt kopīgu kaujas spēku izvēršanu un izvietošanu, lai gūtu pieredzi īstenot operācijas savā teritorijā,” skaidroja Nacionālā Apvienotā štāba komandieris ģenerālleitnants Mortens Haga Lunde.“Būtiski rīkot mācības izaicinošā vidē un apstākļos, lai gūtu panākumus uzdevuma īstenošanā. Finmarkas apvidus un klimatiskie apstākļi izaicina armijas, gaisa spēku un jūras spēku sadarbību, kā arī padara to interesantāku.”

“Mācības “Joint Viking” nozīmē sadarbību, kas ietver visu aktivitāšu integrāciju un koordināciju laikā un vietā, uz zemes, gaisā un jūrā, un tās notiek zem vienotas komandvadības. Kopīga integrācija sekmē kaujas spējas un efektivitāti,” uzsvēra ģenerālleitnants Mortens Haga Lunde.

Viņš skaidroja, ka Norvēģijas Bruņotie spēki ir spējīgi darboties skarbos apstākļos visas valsts teritorijā. Regulāras mācības veicina veiksmīgu operāciju izpildi un demonstrē patiesu militāro spēku un spējas.

“Suverēnai un neatkarīgai valstij būtiski pārbaudīt savu varu un kontroli pār teritoriju. Kontroles priekšnoteikums ir izlūkošana apvienojumā ar pastāvīgu militāro klātbūtni,” uzsvēra Nacionālā Apvienotā štāba komandieris, skaidrojot, ka būtiski apzināt situāciju savās teritorijās.

“Mācības bija plānotas jau prims Ukrainas krīzes, tomēr šā brīža drošības situācija Eiropā parāda, ka mācības ir svarīgākas kā jebkad agrāk,” sacīja ģenerālleitnants, atbildot uz spekulācijām, ka mācības “Joint Viking” varētu būt kā atbildes reakcija Krievijas īstenotajai agresijai Ukrainā.

Ģenerālleitnants uzskata, ka šobrīd svarīga stingra un redzama militārā klātbūtne Norvēģijas teritorijā, kas jānodrošina pašai Norvēģijai. Militārā klātbūtne Norvēģijas ziemeļos nodrošina, ka šis regions saglabā zemu spriedzi.

Dalies ar šo ziņu