Zviedrija un Somija plāno izveidot kopīgu jūras spēku grupu

Ārvalstīs
BNS
Zviedrijas kuģi
Foto: Foto: Zviedrijas bruņotie spēki

Zviedrija un Somija plāno paplašināt sadarbību aizsardzības jomā un izveidos kopīgu jūras spēku grupu, vēstīja aģentūra "Reuters".

Zviedrija un Somija plāno izveidot kopīgu jūras spēku grupu

Kopīgā ziņojumā abas valstis ierosināja kopīgas jūras kara flotes grupas izveidi. Tā varētu tikt izveidota līdz 2023. gadam.

Zviedrijas aizsardzības ministrs Pēters Hultkvists norādīja, ka ciešāka militārā sadarbība starp abām valstīm varētu atturēt potenciālo uzbrucēju.

"Ja mēs izmantosim mūsu kopīgos resursus un strādāsim koordinēti (...) tas būs signāls plašākai pasaulei, kas paaugstinās latiņu," ministra teikto citēja laikraksts "Dagens Nyheter".

Viņš noraidīja izteikumus, ka tas varētu saniknot Krieviju.

"Tādā gadījumā tā būs viņu problēma. Mums ir pilnībā uz aizsardzību balstīta darba kārtība. Mēs nevaram balstīt savu rīcību uz to, ko par to var just vai domāt citas valstis," viņš piebilda.

Somijai un Zviedrijai nebūs saistības nākt palīgā otrai kara gadījumā, bet Hultkvists norādīja, ka kopīga aizsardzība šādā gadījumā ir viena no iespējām.

Citi plāni paredz palielināt piekļuvi otras valsts jūras spēku bāzēm, ka arī kopīgas zemūdeņu meklēšanas mācības.

Jau ziņots, ka pērnā gada oktobrī Zviedrija veica lielāko militāro operāciju kopš Aukstā kara, meklējot ārvalstu zemūdeni savos teritoriālajos ūdeņos. Zviedrija neapsūdzēja nevienu konkrētu valsti, bet vairums Zviedrijas militāro ekspertu uzskata, ka tā bija Krievijas zemūdene.

Dalies ar šo ziņu