Zviedrija atkārtotai apmācībai iesauks rezervistus

Ārvalstīs
LETA--TT/THE LOCAL--BNS
Hultkvists
Foto: Foto: Gatis Dieziņš

Zviedrijas valdība ceturtdien paziņoja, ka gatavojas iesaukt atkārtotai apmācībai rezervistus, kas iepriekš izgājuši obligāto militāro dienestu.

Zviedrija atkārtotai apmācībai iesauks rezervistus

"Pasaule ir mainījusies uz negatīvo pusi," intervijā sabiedriskajai raidorganizācijai SVT atzina aizsardzības ministrs Pēters Hultkvists.

Rezervistu iesaukšanas nepieciešamību viņš pamatoja ar Krievijas pārapbruņošanos, Krimas aneksiju un iebrukumu Austrumukrainā.

Valdības lēmums grozīja 2010. gadā pieņemto likumu, kas atcēla obligāto militāro dienestu, kā arī iespēju iesaukt bijušos obligātā dienesta karavīrus un brīvprātīgos uz obligātām militārajām apmācībām.

Tagad Zviedrija var izmantot 7500 cilvēkus, kuri izgāja militāro apmācību starp 2004. un 2011. gadu, lai tie piedalītos militārajās mācībās no 2015. gada beigām, paskaidroja Hultkvists.

"Ar šī lēmuma palīdzību bruņotie spēki var rīkot militārās mācības ar pilnībā nokomplektētām militārajām vienībām, kas nozīmēs augstākas operacionālās spējas," paziņojumā norādīja aizsardzības ministrs.
Šis lēmums nav jāapstiprina parlamentam, un tas būs spēkā 10 gadus.

Apmierinātību ar šādu lēmumu jau izteicis bijušais Zviedrijas Nacionālās aizsardzības koledžas vadītājs atvaļinātais ģenerālmajors Kārlis Neretnieks.

"Esmu ārkārtīgi apmierināts ar šo lēmumu. Bruņotajiem spēkiem ir patiesi lielas problēmas piesaistīt pietiekami daudz cilvēku uz brīvprātības pamatiem," sarunā ar tīmekļa izdevumu "The Local" norādīja Neretnieks.

Viņš piebilda, ka lēmums ir arī pozitīvs signāls Zviedrijas sabiedrībai.

"Vide Baltijas valstīs un Baltijas jūrā kļūst nedaudz bīstama, nedaudz nepatīkama, un šis solis ir labs signāls, kas parāda, ka Zviedrijas valdība ir reaģējusi uz notikumiem," norādīja atvaļinātais ģenerālmajors. "Tas ir labs signāls arī mūsu kaimiņiem, ka Zviedrijai tie rūp. Ļaudis tādās valstīs kā, piemēram, Polija, ir žēlojušies, ka Zviedrija, šķiet, nereaģē uz notiekošo."

Viņš norādīja, ka ir tikai viena problēma, un tās ir lielās apmācības izmaksas, piebilstot, ka šī lielā nauda būs labi tērēta.

Saskaņā ar laikraksta "Aftonbladet" veikto aptauju lēmumu par rezervistu atkārtotu apmācību atbalsta 65% zviedru.

Aģentūra TT vēsta, ka atkārtotā apmācība varētu tikt sākta nākamā gada sākumā.

Dalies ar šo ziņu