ASV nākamgad plāno ieguldīt 13 miljonus dolāru Šauļu aviācijas bāzes infrastruktūras attīstībā

Ārvalstīs
BNS
Lietuvas gaisa spēku bāze
Foto: Foto: kam.lt

ASV nākamgad plāno piešķirt 13 miljonus ASV dolāru (10,6 miljoni eiro) infrastruktūras attīstībai Lietuvas Gaisa spēku aviācijas bāzē Šauļos, kur izvietotas arī NATO gaisa telpas patrulēšanas operācijā iesaistītās sabiedroto lidmašīnas.

ASV nākamgad plāno ieguldīt 13 miljonus dolāru Šauļu aviācijas bāzes infrastruktūras attīstībā

Finansējuma piešķiršanu piektdien apstiprināja ASV Pārstāvju palāta, un to pirmdien apsveica Lietuvas ārlietu un aizsardzības ministri.

"Mēs augstu novērtējam ASV, mūsu stratēģiskā sabiedrotā, saistības turpināt palielināt Baltijas valstu un citu Austrumeiropas valstu drošību. Tas ir viens no nozīmīgākajiem soļiem ieviešot NATO Velsas samitā septembrī pieņemtos lēmumus par kolektīvās aizsardzības instrumentiem," teica Lietuvas aizsardzības ministrs Lins Linkevičs.

"Esmu priecīgs, ka balsojums notika gandrīz tajā pašā laikā, kad Lietuvas Seims pieņēma Lietuvas budžetu, un apstiprināja aizsardzības budžeta palielināšanu par trešdaļu salīdzinājumā ar pagājušo gadu. Tas Lietuvai ir nozīmīgs solis. Vēlēšanas palielināt aizsardzības izdevumus apliecina mūsu atbildīgo nostāju pret valsts aizsardzību, un apņēmīgu saistību ieviešanu, solidāri ar mūsu stratēģisko partneri, kas mūs atbalsta - ASV, un pārējo aliansi," norādīja aizsardzības ministrs Juozs Oleks.

Abi ministri pauda cerību, ka arī ASV Senāts atbalstīs likumprojektu.

Piektdien ASV Pārstāvju palāta apstiprināja 2015.gada aizsardzības budžeta likumprojektu, kas paredz piešķirt papildu vienu miljardu ASV dolāru (800 miljonus eiro) Eiropas drošības iniciatīvai. Iniciatīva paredz finansēt ASV karavīru dalību militārajās mācībās, rotācijas karavīru klātbūtni Baltijas valstīs un Austrumeiropā, aizsardzībai paredzētā ekipējuma un tehnikas pārvietošanu, Daļa no iniciatīvā paredzētās naudas tiks izlietota militārās infrastruktūras attīstībai NATO dalībvalstīs, tai skaitā Lietuvas Šauļu aviobāzes infrastruktūras attīstībai.

Savukārt Latvijas valdība 25. novembrī atbalstīja Aizsardzības ministrijas priekšlikumu gaisa patrulēšanas operācijas pastiprināšanas atbalstam no ministrijai piešķirtajiem valsts budžeta līdzekļiem piešķirt papildu finansējumu 500 000 eiro apmērā.

Dalies ar šo ziņu