Lietuvas aizsardzības budžets 2015. gadā palielināsies par trešo daļu

Ārvalstīs
BNS
Lietuvas karavīri
Foto: Foto: Lietuvas Aizsardzības ministrija

Lietuvas aizsardzības budžets nākamgad palielināsies par trešo daļu, paredz ceturtdien publiskotais valsts budžeta likumprojekts.

Lietuvas aizsardzības budžets 2015.gadā palielināsies par trešo daļu

Lietuvas Aizsardzības ministrijas finansējums būs 424,5 miljoni eiro (vairāk nekā 1,265 miljardi litu) salīdzinājumā ar 1, 110 miljardiem litu (321 miljoni eiro) šogad.

Aizsardzības ministrijas pārstāve norādīja, ka ministrijas budžets nākamgad sasniegs 1,11% no iekšzemes kopprodukta (IKP), kas joprojām būs ievērojami zem NATO noteikto 2% līmeņa. Budžeta likumprojekta preambula uzsver, ka 2015.gada budžets ir ticis izstrādāts atbildot "uz mainīgo ģeopolitisko un drošības situāciju Eiropā, un nepieciešamību izpildīt NATO prasības".

Lietuvas politiķi vienojās palielināt aizsardzības budžetu, reaģējot uz Krievijas rīcību Ukrainā. Lietuvas politiskās partijas parakstīja vienošanos par pakāpenisku aizsardzības budžeta palielināšanu līdz 2% no IKP līdz 2020. gadam.

Aizsardzības ministrs Juozs Oleks ceturtdien, ka Lietuvai "vajadzētu veikt papildus pasākumus, lai nodrošinātu valsts drošību un starptautiskās saistības pret NATO aliansi".

"Galvenais virziens ir mūsu militāro vienību labāka nokomplektēšana ar karavīriem, armijas modernizācija, pretgaisa un prettanku ieroči, kājnieku kaujas mašīnas, infrastruktūras uzlabojumi, kā arī spēja nodrošināt sabiedroto uzņemšanu, lai veicinātu atbilstīgu gatavošanās procesu un mācīšanos no mūsu sabiedrotajiem," paziņoja ministrs.

Sākotnējais apstiprinātais Lietuvas aizsardzības budžets bija 980,5 miljoni litu (284 miljoni eiro), bet gada vidū tika palielināts par 130 miljoniem litu (37,65 miljoni eiro). No tiem 85 miljoni litu (24,62 miljoni eiro) tika piešķirti no valsts budžeta un 45 miljoni litu (13,03 miljoni eiro) no Privatizācijas fonda.

Lietuvas aizsardzības izdevumi šogad sastādīja 0,89% no IKP.

Dalies ar šo ziņu