Lietuva paraksta līgumu par raķešu sistēmu "Grom" iegādi no Polijas

Tehnika un ekipējums
BNS
Raķetes Grom
Foto: Foto: Polijas Aizsardzības ministrija

Polijā otrdien parakstīts līgums par pārnēsājamo pretgaisa aizsardzības zenītraķešu kompleksu "Grom" iegādi Lietuvas bruņoto spēku vajadzībām, informēja Lietuvas Aizsardzības ministrija.

Lietuva paraksta līgumu par raķešu sistēmu "Grom" iegādi no Polijas

Kelcē notikušajā starptautiskajā aizsardzības izstādē līgumu parakstīja Lietuvas Aizsardzības ministrijas Bruņoto spēku un bruņojuma ģenerāldirektors brigādes ģenerālis Gintauts Zenkevičs un Polijas kompānijas "Mesko" vadītājs.

"Tuvas darbības pretgaisa aizsardzības sistēmas ir viena no Lietuvas armijas bruņojuma prioritātēm. Sistēmas "Grom" pārvietojamības un kaujas iespējas bez šaubām stiprinās Lietuvas Bruņoto spēku apakšvienību un objektu aizsardzību uzbrukuma no gaisa apstākļos," sacīja Zenkevičs.

Viņš norādīja, ka "Grom" galvenā priekšrocība ir tas, ka to var izmantot nelielas taktiskās vienības, kas darbojas atsevišķi vai lielāku apakšvienību sastāvā. Šīs funkcijas Lietuvā pilda Īpašo operāciju spēki un Kājnieku spēku teritoriālās vienības, tādēļ iepirktās "Grom" sistēmas nonāks tieši šo Lietuvas Bruņoto spēku vienību rīcībā.

Kopējā "Grom" iepirkuma summa ir 34,041 miljons eiro. Šajā summā ietvertas palaišanas ierīces, raķetes, sistēmu uzraudzības līdzekļi, lauka trenažieri, simulatori un loģistikas paketes.

Atbilstoši parakstītajam līgumam ražotājs sistēmas Lietuvai piegādās pa daļām. Gaidāms, ka pirmā "Grom" partija Lietuvā nonāks jau šogad, bet kopumā projektu pabeigt plānots līdz 2021.gadam.

Jauniegādātais bruņojums papildinās Lietuvas rīcībā jau esošās pārnēsājamās pretgaisa aizsardzības raķetes "Stinger" un "RBS 70".

Lietuvas amatpersonas ir paziņojušas, ka "Grom" raķešu sistēmas veiksmīgi tika izmantotas Gruzijas karā pret Krievijas bruņotajiem spēkiem 2008. gadā.

Polijā ražotās "Grom" var iznīcināt mērķus 0,4-5,5 kilometru attālumā un 0,01-3,5 kilometru augstumā.

Reaģējot uz Krievijas agresiju Ukrainā, Lietuva nolēma šogad par 130 miljoniem litu (37 miljoniem eiro) palielināt aizsardzības budžetu, lai stiprinātu savas aizsardzības spējas.

Dalies ar šo ziņu